8000 полицаи излизат на невиждани хайки по пътищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:06 / 31.07.2014
4240
8000 полицаи излизат на невиждани хайки по пътищата в края на тази седмица. Това става ясно от заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Мерките са заради зачестилите катастрофи и повечето жертви по шосетата, пише "Труд". 

В петък и събота от 16 ч до 01 ч през нощта "да се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения", гласи разпореждането на Лазаров. 

В него не се посочва докога ще продължат тези акции. При тях не действа заповедта на министър Цветлин Йовчев от септември м.г., че катаджиите могат да спират колите само в четири случая - при явно нарушение, когато се превозва опасен товар, когато има съмнение, че шофьорът е пиян или когато има информация, че автомобилът или пътуващите в него са участвали в престъпление. 

Сега ченгетата на пътя ще могат да спират наред, да проверяват багажниците, и то точно в дните с най-интензивен трафик. За хайките са мобилизирани всички полицаи, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата.

Катаджиите са само около 2000. Останалите около 6000 са от "Охранителна", "Магистрална" и "Гранична полиция". В часовете с натоварено движение по кръстовища и в рискови райони с повече катастрофи ще бъдат пращани на дежурства и ченгета от други служби. 

Главният секретар на МВР нарежда още да се организират и повече акции по т.нар. холандски метод, при който полицаите могат да отклоняват от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).