ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
8 години затвор за Благовест, пребил и ограбил в съучастие мераклия за секс
Автор: Пламена Николова 12:27 / 07.07.2021Коментари (0)2511
©
Апелативен съд – Варна потвърди наказание лишаване от свобода за срок от 8 години на подсъдим за грабеж, съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата инстанция – Варненският окръжен съд е признала вината на Благовест А., че при условията на опасен рецидив и в съучастие с друг подсъдим е отнел сумата от 1200 лв, мобилен телефон, сим карта и ключ от автомобил на обща стойност 1662 лв. Той употребил сила и заплашване, а деянието е придружено с причиняване на средна телесна повреда на пострадалия. Недоволни от размера на наказанието, Благовест и жертвата, конституиран като частен обвинител,  обжалваха първоинстанционната присъда пред Апелативния съд.

През декември 2019 г. подсъдимият научил, че пострадалият търси жена за интимен контакт. Уговорил своя позната да се срещне с него. Това станало в гориста местност край с. Гроздьово. На мястото дошли и двамата подсъдими. Те нанесли на мъжа удари с юмруци, след което Благовест използвал и метална тръба, която носел. Така счупил крака на жертвата. Откраднал ключовете за автомобила, мобилния му телефон и 1200 лв.

Безспорно доказано е авторството на деянието за осъщественото престъпление – отнети вещи след използвано насилие. Благовест А. е действал при опасен рецидив. Той е осъждан 15 пъти, предимно за престъпления против собствеността. Налага се изводът, че престоят в местата за лишаване от свобода не е постигнал целите на наказателната репресия. Подсъдимият е избрал престъпния начин на живот. В конкретния случай е имал водеща роля при инициирането и организирането на посегателството. След това именно той причинил средната телесна повреда. Нанесъл ударите с бруталност и жестокост, надхвърлящи необходимото за сломяване на съпротивата. Благовест е и човекът, отнел чуждите вещи.

Предвид всичко това, първоинстанционният съд е определил наказание над средния размер, предвиден в Наказателния кодекс. За да се постигнат целите на закона е необходимо подсъдимият да бъде отделен от обществото за сравнително дълъг период, мотивира се Апелативният съд. Макар съдебният състав да отчита малката вероятност той да се поправи, ще му се отнеме възможността да върши престъпления, а и ще се въздейства предупредително върху други членове на обществото. От друга страна, не се налага увеличаване на наказанието, поискано от частния обвинител, тъй като санкцията клони към максимума. Настоящата инстанция приема, че 8 години лишаване от свобода е справедливо и съответства на обществената опасност на деянието и извършителя, затова не е нужно изменение на наказанието. С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд спрямо Благовест А., подсъдим за грабеж, придружен с телесна повреда.

Настоящото решение подлежи на проверка от ВКС при обжалване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: