70% от учениците не ползват тоалетните по предназначение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:38 / 26.01.2011
2607
Над 70% от българските ученици признават, че не използват училищната тоалетна по предназначение. Това показва анкетно проучване на Националната мрежа за децата, проведено сред 789 деца и младежи в ученическа възраст от цялата страна. Около 15% от анкетираните деца никога не използват тоалетна, а 55,7% отговарят, че им се случва редовно да се стискат.

Като основните причини децата посочват мръсотията (38,6%) и липсата на тоалетна хартия (28,9%). Голяма част от анкетираните (17,9%) посочват като сериозна причина и лошото състояние на сградния фонд - вратите не се затварят или изобщо няма врати, има спешна нужда от ремонт и т.н.

След като не може да бъде ползвана по предназначение, училищната тоалетна влиза в употреба за редица други дейности. Две от три деца споделят, че са ставали свидетели на някаква форма на нарушаване на училищния правилник в тоалетната - най-често срещани са случаите на тютюнопушене (39,3%), драскане по стените (36,3%) и бой (21,2%).

За да използват редовно тоалетните в училище, за повече от половината деца най-важно е там винаги да има консумативи - сапун, топла вода, тоалетна хартия. Според близо една трета от анкетираните е необходим спешен ремонт на помещенията или оборудването.

В замяна на оправянето на тоалетните над 70% от учениците декларират, че са готови да положат усилия за тяхното опазване - повече от половината заявяват, че те самите ще пазят повече, а едно на всеки пет деца заявява, че е готово да говори със съучениците си и дори с директора, за да се опазват по-добре тоалетните.

Източник: Дарик Радио


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Мъж е в тежко състояние, след като го блъсна трамвай
Говори българският полицай, разкрил схема за милиони във Великобр...
Кампания 2024: Фуражните култури стават допустими при биологичнот...
Дамите в селското стопанство: Лиляна Матева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).