65% от учителите са тормозени психически в училище

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:28 / 07.03.2018
4818
Близо 65 на сто от учителите търпят тормоз на работното си място, най-често психически. Това обяви лидерът на СБУ (Синдикат на българските учители) Янка Такева на конференция "Не на насилието на работното място". Над 300 учители, синдикалисти и представители на институциите препълниха конгресния център на КНСБ, където се проведе дискусията. По данни на СБУ най-характерната форма на насилие на работното място за България е психическият тормоз. 

Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие, в здравеопазването процентът е около 60. Насилниците са работодатели, пациенти, родители. По думите на Янка Такева, стереотипните нагласи в България са много силни. Търпимостта към насилието е поколенчески проблем, допълни лидерът на СБУ. Според нея често работещите в секторите - обект на насилие получават по-ниско възнаграждение. Това се отразява върху самочувствието на работещите, а оттам и върху тяхната производителност, ръста на икономиката и развитието на страната като цяло.

По данни на синдикатите, над 6 милиона работещи жени по целия свят търпят насилие на работното място, като особено силно са засегнати те в секторите образование, здравеопазване и лека промишленост. За да се ограничи насилието, особено в училище, СБУ започва кампания "Образование в доброта". Целта е да се активизират всички държавни институции, които могат да противодействат на насилието, обяви Такева. Кампанията включва всички деца - от детската градина до 12-клас в училищата, тъй като насилието е масов проблем.

За да преборим насилието в обществото, първо трябва да се пребори насилникът в нас, обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Според него това трябва да стане на първо място с образование и от училищната скамейка. Възпитаме ли децата като добри граждани, ще имаме и добри възрастни, обяви Нанков пред аудиторията.

В конференцията на СБУ участваха зам.-министрите Румяна Димитрова (МТСП) и Деница Сачева (МОН), директорът на ГИТ Румяна Михайлова, на Агенцията за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, представители на всички синдикални структури на КНСБ.

КНСБ настоява за конвенция на МОТ за насилието на работното място, обяви главният икономист на КНСБ Любен Томев. Той показа данни за насилието сред медиците, където на първо място са медицинските сестри, а насилниците най-често са пациентите - близо 65 на сто от всички случаи.


Виж коментарите (3)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).