ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
50 лева такса за жалба срещу КАТ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 07.04.2011Коментари (4)2694
© Plovdiv24.bg
Нова съдебна такса от 50 лева ще плащат всички, които решат да жалят акт на КАТ или друг държавен орган. Това е едно от предложенията на магистратите от страната, което ще бъде обсъдено от работна група между Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

Идеята на съдиите е да се въведе еднократно заплащане на такса при обжалване на наказателни постановления. Размерът й ще бъде между 20 и 50 лева.

Най-големият брой актове в момента се издават от КАТ и НАП. По сега действащото законодателство всеки може да се обжалва постановлението напълно безплатно. По този начин се избягва плащането на акта веднага и се натоварва съдебната система.

С нововъведената такса обаче тази практика ще бъде прекратена, тъй като джигитите ще жалят само когато са сигурни, че актът им наистина противоречи на закона. Ако постановлението падне в съда пък платената такса от жалбоподателя ще му бъде възстановена от КАТ.

"С тази промяна се цели услугата да отговаря на стойността си. В момента за тези дела се плаща от държавния бюджет, т.е. всеки един данъкоплатец дава пари за нещо, което се ползва от по-малък кръг от хора", обясни шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев. Друга сериозна промяна е искането на магистратите да се повиши почти десетократно стойността на таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер. Най-често това са дела за клевета и обида. В момента подаването на такава жалба струва 12 лева. Предложението на магистратите е таксата да се вдигне до 50-100 лева.

"Подобно увеличение ще има възпиращ ефект срещу неоснователни жалби. По сега действащия закон всеки, срещу когото има заведена тъжба по дело за клевета или обида, се превръща в подсъдим и независимо дали е виновен или не, търпи неприятните последици от това", обясни още Иван Колев. Статистиката показва, че много лични и междусъседски драми се решават чрез завеждане на по няколко иска в съда и това също натоварва Темида.

Почти всички съдилища са поискали увеличение на таксите за издаване на останалите видове документи. Всички предложения вече са изпратени до правосъдното министерство, което се очаква до средата на следващата седмица да ги представи на работната група. Обобщеният вариант за промени трябва да бъде приет от Министерството на правосъдието, а след това предложен пред Министерския съвет, който да издаде постановление за промени в тарифа номер 1 към Наредбата за държавните такси. Най-вероятно промените ще влязат в сила в началото на лятото.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Битият си е бит, а изиграният - изигран...
0
 
 
по глупаво нещо от това днес не бях чела. горката ни съдебна система.личният й състав е огромен. заплатите са космически. само дето всички критики от ЕС са към нея..но магистатите са доловни от себе си, даже искат и увеличение на такси, разбирай и на заплатите.
0
 
 
Аз предлагам на всички граждани на Република България съвсем скоро да се приготвят за "такса ЖИВОТ" и "такса ВЪЗДУХ" : )
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: