4000 лева заплата обявиха по морето, но няма желаещи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
20:47 / 24.03.2023
34002
4000 лева заплата обявиха по морето за главен готвач, но хора няма.

Тази професия се оказва най-високо платена в туристическия бранш

С близо 17% са нараснали разходите за възнаграждения през четвъртото тримесечие. Това сочи последното проучване на Националния статистически институт. По-скъпият живот е довел до по-високи заплати и по-голям стрес за работодателите.

Румяна е готвач и макар още да няма туристи, тя вече е на работното си място в подреждане, почистване и привеждане в изправност на кухнята. Избрала е тази професия защото се оказва най-високо платена в туристическия бранш. Този сезон тя очаква повишение на заплатата си с поне 20%. Голяма част от колегите това лято ще взимат заплата от 4 хиляди лева на месец, което обаче не било успокояващо.

Румяна пресмята, че с миналогодишната заплата този сезон няма да издържи.

53-годишната жена живее в малко селце край големия курорт и споделя, че заплата под 1000 лева вече не привлича дори камериерките към морето.

Хотелиерът Румен Мончев вече е готов да посрещне първите си гости. За да подържа нивото си в бизнеса, той е увеличи заплатите на целия си персонал, дори на градинарите. Но за да не работи на загуба е повишил и цените си.

"Вдигнахме процента на нощувката за един храноден с 15-20% и горе долу с толкова индексирахме и заплатите. Това е съвсем нормално. Вижте няма как то ти е неудобно, как ще му дадеш едни такива пари каквито си му дал миналата година", казва той, предава NOVA.

"За да имаме много добро обслужване, ние трябва да имаме качествен обучен персонал. Ние сами си го правим сега, защото няма на къде, но държавата, ако иска да печели от този икономически сектор, трябва да има малко повече виждания в обучението, в квалификацията. Сега вземете хора от борсата, ами ние хубаво ще ги вземем, ама тези хора са необучени.

Не мога да рискувам аз почивката на един турист, на който изключително държа защото този човек си е събирал парите цяла година за да дойде да ги донесе на нас. И аз да му пусна тука някой да го обслужва някой, който въобще не знае какво става", споделя Мончев.

Лято 2023-та година обаче стартира с много затворени хотели и с такива които са отнети от кредитор заради натрупани дългове.

Виж коментарите (2)

Още по темата (1247):
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).