22 газови бутилки са се взривили за първите 6 месеца на 2016-а

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:00 / 13.07.2016
3990
"Почти всяка седмица има взрив от небрежност или неспазване на разпоредбите и сме твърдо решени да направим всичко възможно за максимално информиране на обществеността за рисковете от неспазване на указанията за безопасност и регламентите. Ще бъдем безкомпромисни!", категоричен е председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков.

Само за първите 6 месеца на тази година са се взривили 22 газови бутилки. Загиналите при инциденти са двама души, а петима са тежко ранени. Това показва статистиката на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН). През цялата минала година инцидентите са били 35.

С цел превенция ДАМТН ще засили проверките на газ станциите, както и на пълначните, които единствени, по закон, могат да пълнят и заменят битови газови бутилки.
ДАМТН е проверила за първото полугодие на годината над 1 100 газ станции и пълначни на газови бутилки. Заради нерегламентирано пълнене на битови газови бутилки са запечатани и 11 автомобилни газостанции. В други 14 пълначни станции са открити несъответствия.

По думите на инж. Цанков три са основните причини за инцидентите с газови бутилки: нерегламентирано пълнене на автомобилни газ станции; неправилна експлоатация; непроверени уреди и бутилки.

"Ще бъдем безкомпромисни към газовите станции, ще налагаме максималната санкция от 5 хиляди лева и ще запечатваме всяка автомобилна газстанция, която пълни неизправни бутилки. Това са едни подвижни бомби и ако не се разбере, тенденцията с инцидентите ще продължи", каза още Стефан Цанков и допълни, че само през първото полугодие са наложени глоби на нарушители за над 50 000 лв.

"Ако се наложи, ще искаме и вдигане на санкцията", допълни още председателят на ДАМТН.

Най-честите нарушения, констатирани от ДАМТН са пълнене на битови бутилки на колонки в автомобилни газ станции, което е абсолютно забранено. Често тези станции препълват бутилките и при температурна разлика - те се взривяват. Нарушителите са заловени с помощта на "тайни клиенти". Подобни инциденти има предимно в малките населени места, където няма пълначни станции и хората използват газ станциите, а и цената в пълначните е малко по-висока, с около 3 до 6 лева за бутилка. "Животът не струва 6 лева", коментира инцидентите Стефан Цанков и апелира към потребителите да проявяват отговорност.

Нарушенията при пълначните станции са свързани с непроверяване на състоянието на бутилките и липса на регистрационна книга. При проверките са открити преправени и заварени бутилки, което е абсолютно недопустимо.

ДАМТН апелира, с цел намаляване риска при използването на газови битови и туристически бутилки, потребителите да обръщат внимание за следното:
• Да купуват технически изправни газови бутилки, което се обозначава с година и месец на преминалия технически преглед на табелката;
• Бутилката да няма външна видима корозия и/или деформации;
• Периодично да проверяват бутилката при специализираните органи;
• При техническа неизправност, незабавно да извършат подмяна на бутилката с технически изправна;
• На всяка бутилка трябва да е трайно нанесено името на фирмата;
• Важно е да се знае, че голямата бутилка има максимален обем за пълнене 13 килограма или 27 литра, а малката 7 килограма или 15 литра.

При закупуването и ползването на газови уреди също трябва да се следи за наличие на нанесени маркировки за съответствие СЕ и маркировка за техническа изправност.

Също така трябва да се следи дали е указано подходящото място за използване на уреда - на открито или на закрито с осигурена достатъчна вентилация, за да се избегнат и инцидентите, свързани с неправилна употреба.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).