ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
22 газови бутилки са се взривили за първите 6 месеца на 2016-а
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:00 / 13.07.2016Коментари (1)3976
©
"Почти всяка седмица има взрив от небрежност или неспазване на разпоредбите и сме твърдо решени да направим всичко възможно за максимално информиране на обществеността за рисковете от неспазване на указанията за безопасност и регламентите. Ще бъдем безкомпромисни!", категоричен е председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков.

Само за първите 6 месеца на тази година са се взривили 22 газови бутилки. Загиналите при инциденти са двама души, а петима са тежко ранени. Това показва статистиката на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН). През цялата минала година инцидентите са били 35.

С цел превенция ДАМТН ще засили проверките на газ станциите, както и на пълначните, които единствени, по закон, могат да пълнят и заменят битови газови бутилки.
ДАМТН е проверила за първото полугодие на годината над 1 100 газ станции и пълначни на газови бутилки. Заради нерегламентирано пълнене на битови газови бутилки са запечатани и 11 автомобилни газостанции. В други 14 пълначни станции са открити несъответствия.

По думите на инж. Цанков три са основните причини за инцидентите с газови бутилки: нерегламентирано пълнене на автомобилни газ станции; неправилна експлоатация; непроверени уреди и бутилки.

"Ще бъдем безкомпромисни към газовите станции, ще налагаме максималната санкция от 5 хиляди лева и ще запечатваме всяка автомобилна газстанция, която пълни неизправни бутилки. Това са едни подвижни бомби и ако не се разбере, тенденцията с инцидентите ще продължи", каза още Стефан Цанков и допълни, че само през първото полугодие са наложени глоби на нарушители за над 50 000 лв.

"Ако се наложи, ще искаме и вдигане на санкцията", допълни още председателят на ДАМТН.

Най-честите нарушения, констатирани от ДАМТН са пълнене на битови бутилки на колонки в автомобилни газ станции, което е абсолютно забранено. Често тези станции препълват бутилките и при температурна разлика - те се взривяват. Нарушителите са заловени с помощта на "тайни клиенти". Подобни инциденти има предимно в малките населени места, където няма пълначни станции и хората използват газ станциите, а и цената в пълначните е малко по-висока, с около 3 до 6 лева за бутилка. "Животът не струва 6 лева", коментира инцидентите Стефан Цанков и апелира към потребителите да проявяват отговорност.

Нарушенията при пълначните станции са свързани с непроверяване на състоянието на бутилките и липса на регистрационна книга. При проверките са открити преправени и заварени бутилки, което е абсолютно недопустимо.

ДАМТН апелира, с цел намаляване риска при използването на газови битови и туристически бутилки, потребителите да обръщат внимание за следното:
• Да купуват технически изправни газови бутилки, което се обозначава с година и месец на преминалия технически преглед на табелката;
• Бутилката да няма външна видима корозия и/или деформации;
• Периодично да проверяват бутилката при специализираните органи;
• При техническа неизправност, незабавно да извършат подмяна на бутилката с технически изправна;
• На всяка бутилка трябва да е трайно нанесено името на фирмата;
• Важно е да се знае, че голямата бутилка има максимален обем за пълнене 13 килограма или 27 литра, а малката 7 килограма или 15 литра.

При закупуването и ползването на газови уреди също трябва да се следи за наличие на нанесени маркировки за съответствие СЕ и маркировка за техническа изправност.

Също така трябва да се следи дали е указано подходящото място за използване на уреда - на открито или на закрито с осигурена достатъчна вентилация, за да се избегнат и инцидентите, свързани с неправилна употреба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: