2,5 милиона завещаха на Американския университет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:09 / 24.06.2008
1577
Американският университет в България вече притежава 2,5 милиона долара от завещанието на Ани Чапрашикова, която остави почти цялото си имущество и сметки на АУБ. Те ще се използват за подпомагането на български студенти, завършили АУБ, да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в престижни университети в САЩ. Негови изпълнители са Дими Паница - един от основателите на АУБ и член на Настоятелството и покойният Стефан Груев. Андрей Делчев, зам.-председател на Настоятелството на АУБ и известен юрист, работи по юридическите въпроси, свързани със завещанието. Новината за дарението беше оповестена през месец май 2007 г. на редовното заседание на Настоятелството на университета.

Приятелят на Ани Чапрашикова, Дими Паница, казва за нея:„Тя беше много красива жена, с най-хубавите сини очи на света. Беше богата българка - с решителност и упоритост, с безкраен кураж и открито сърце".

За стипендия „Ани Чапрашикова" могат да кандидатстват български дипломанти от АУБ до три години след завършване на бакалавърската програма на университета, за да продължат образованието си в магистърски или в докторски програми в престижни американски университети.

Дарителката на АУБ Ани Крумова Чапрашикова е от стар македонски род. Нейният баща Крум Чапрашиков е основател и собственик на Ориенттабак, най-голямата фирма за износ на тютюни през 20-те и 30-те години на миналия век. Майка й, Елисавета Чапрашикова, е дъщеря на Михаил Тенев, един от най-видните български финансисти от края на 19 век, управител на БНБ (1887 - 1898) и министър на финансите (1899 - 1900). След 9 септември 1944 г. цялата собственост на семейството е конфискувана. Ани емигририа в САЩ от Швейцария, където се е намирала по това време. Дълги години Ани работи в нюйоркския офис на френското списание „Пари Мач", редом до стария си приятел Стефан Груев, а по-късно създава малка търговска фирма. Ани се завръща в България след десетилетна емиграция в началото на 90-те. Наред със сложните юридически битки за възстановяване на семейната собственост, Ани посвещава големи усилия за превръщането на България в съвременна демократична държава, с развито гражданско общество и образована младеж. Модел за това развитие за нея винаги са били Съединените щати, страна, от която безкрайно се възхищава и обича. Ани Чапрашикова почива в Париж през 2006 г. на 88-годишна възраст. Нейното щедро дарение за Американския университет в България доказва желанието й да помогне на младите българи да получат качествено образование в американски стил, каквото предлага АУБ.

Парите, дарени на университета, дават шанс на талантливи млади българи да учат в университети като Харвард, Йейл, Принстън. Без съмнение, образованието е най-добрата инвестиция в бъдещето и най-добрия начин да се допринесе за развитието на България. Ани Чапрашикова застана зад тази кауза с щедрото си дарение. С благородния си жест тя искаше да даде пример и да насърчи и други българи да инвестират в образованието на българската младеж.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).