16-годишен българин с първо място в конкурс за млади учени в Германия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:42 / 21.03.2016
3830
Български ученик покори Германия - в конкуренция с хиляди от цял свят, момчето спечели първо място в най-големия конкурс за млади учени в Европа, съобщава bTV.

Можем да живеем в един по-сигурен свят - в това е убеден 16-годишният Стефан Генчев от София. Неговото хоби да изследва технологиите го отвежда в Германия. От там си тръгва с първа награда в конкурса за млади иноватори. Отличието получава за проекта си "My ePass", който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет-пространството.

"Има огромна злоупотреба с лични данни на хората. За мен проблемът е , че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават", смята Стефан.

Той е самоук талант. Захваща се с проекта след като баща му става жертва на кражба на лични данни и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.

"С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове", пояснява Стефан.

"Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър обаче те съответно са предпазени чрез този ключ, който се намира на картата", допълва той.

Смята ,че бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. 16-годишният специалист по електронна сигурност обаче е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки.

"За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти", допълва Стефан. По думите му пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.

След като завърши Стефан ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).