1200 деца на мигранти са без придружител в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:49 / 14.03.2016
4842
1800 са децата на мигранти в България, за които е подадена молба за международна закрила. От тях 1200 са регистрирани като непридружени. 1601 от децата са непълнолетни, а 215 са малолетни. Почти всички са момчета, предаде Нова ТВ по данни на председателят на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева.

По закон децата до 18-годишна възраст не могат да бъдат задължавани да остават насила в бежанските центрове и по тази причина много от тях ги напускат и се озовават във вътрешността на страната ни. За миналата година у нас има 460 такива деца, съобщава БГНЕС. Какво се случва с тях след това никой не знае. Има случаи, когато дете, регистрирано в България и избягало от центъра, след това е намирано в Германия, където то само е открило родителите си.

Съществен проблем е възможността децата да бъдат използвани от терористите. През 2015 година в София от Германия пристигат братче и сестриче - и двете на възраст между 12 и 14 години. Те пътуват с баща си към Сирия. В Германия децата са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани еднотипно и основно в религиозни практики.

След като са били заловени, децата са били настанени в кризисен център и са отказали да се хранят и да пият вода, заради което наблюдаващият прокурор е разпоредил да бъдат прехвърлени в МВР болница, където с помощта на преводачи, е работено с тях. След като са укрепнали, децата са били върнати в Германия.

Каква е съдбата на всички деца на мигранти остава неясно дори и след като бъдат регистрирани и се положат грижи за тях, защото още с пристигането си в страната тези деца са с неустановена възраст. Освен това в повечето случаи пътуват с хора, с които нямат никаква роднинска връзка. Когато бъдат регистрирани, тези деца могат да получат настойничество от някой от групата мигранти, с които пътуват, но могат да получат настойничество и от кметовете на общините, обясни Жечева.

Преди броени дни влязоха в сила ограниченията по Балканския път на мигрантите.


Виж коментарите (3)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).