100 млн лв. загуби заради празниците само за месец

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (46)
11:43 / 24.05.2011
6969
Между 65 и 100 млн. лева са загубите за икономиката само за последния месец. Причината е големият брой почивни дни. Загубите най-просто се получават от спирането на работа, намаляване на производителността и плащане на извънреден труд. Все пак трябва да уточним, че тези сметки са, така да се каже "бакалски", защото има сектори, в които приходите падат драстично и дори до нула, но има и такива, които увеличават постъпленията си.

Със сигурност можем да кажем, че при извънредни и официални почивни дни губят банковите институции, тежката индустрия, сектор образование - частни училища, детски градини, курсове, обучение. Печеливши са туристическият бранш, търговията в курортните райони, транспортният и хранително-вкусовият сектор. Все още няма конкретно изследване на нагласите на бизнеса за извънредните почивни дни. Ако съдим обаче по изследване, направено сред частния сектор за възможността за плащане на великденски бонуси, може да заключим, че повече от половината фирми трудно биха си позволили да плащат за извънреден труд. Има обаче и много работодатели, които, притиснати от сроковете, принуждават служителите си да работят извънредно, без да им плащат. А те от своя страна пък не смеят да откажат. Според икономистите от многото почивки най-много губят фирмите, които работят на светло. Когато големите почивки са сравнително на кратък период, загубите стават реални. Губи дори туризмът.

Източник: bTV


Виж коментарите (46)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).