ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
10 дни отсъствия в училище с подпис от директора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:53 / 17.08.2016Коментари (0)7012
© Вulfoto
Учениците ще могат да отсъстват 10 дни от училище в рамките на една учебна година по уважителни причини с разрешение на директора. Това предвижда проектът за Държавен стандарт за приобщаващото образование, който беше представен от заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Първите три дни по уважителни причини ще бъдат извинявани директно от школския шеф, а останалите 7 - отново ще са с решение на директора, но след становище на Педагогическия съвет. Досега по семейни причини бяха позволени само 3 дни отсъствия. Идеята е да се пресекат и ограничат порочните практики, при които учениците взимат фалшиви медицински бележки за отсъствия по болест. Така, например, ако на гимназист се наложи да отиде на сватба на брат си в чужбина или има семеен проблем, който го възпрепятства да бъде в клас, отсъствията му могат да бъдат извинени.

Педагогическите съвети в училище ще решават как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини, обяви заместник-министър Стаматов. Най-леката санкция е забележка, като се въвежда и нова мярка - преместване в друга паралелка.

Едва след това се пристъпва към местене в друго училище, а най-строгата санкция е минаване от дневна в самостоятелна форма на обучение. Въпреки общата рамка, училищата ще имат свобода сами да решават при колко отсъствия да изключват учениците. Така например правилата в спортните школа могат да са едни, а в езиковите гимназии - други, обясни Стаматов.

При 25% отсъствията от занятията по даден премет учениците ще отиват на изпит, предвиждат още правилата.

Стандартът урежда и каква подкрепа ще получават децата със специални образователни потребности. При необходимост в училище ще се привличат ресурсни учители, психолози, логопеди, педагогически специалисти. Ще има помощник на учителя. Документът урежда обща и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и тези в риск да отпаднат от училище.

Заложени са допълнителни часове по български език, за тези ученици, които не го знаят или пък имат затруднения в обучението. Часовете ще се провеждат включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си.

Стандартът предвижда и подкрепа за децата с изявени дарби - за осигуряване на квалифицирани специалисти за развитие на техния потенциал. Предвидена е, обаче и помощ в друга посока - да не изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли и др.

В този стандарт се залагат и дейности за създаване на добър психоклимат в училище - превенция срещу насилието, преодоляване на проблемно поведение, както и награди и санкции за учениците, процедури при неуважителни отсъствия. Регламентирана е подкрепата за деца, подложени на тормоз.

Всичко е подчинено на една цел - равен достъп до образование и подкрепа за развитието и реализацията на всяко дете и ученик. "Отпадането от училище не е в полза на самите деца, на семействата им, както и на цялото ни общество", посочи Диян Стаматов.


Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: