Невероятен успех на България в шахматната олимпиада

Автор: Стойчо Генов
Коментари (1)
11:33 / 24.08.2020
2150
България се класира за финалите на шахматната онлайн Олимпиада! Нашият национален отбор по шахмат постигна страхотен успех, след като зае второ място в изключително силната група А с отборите на Русия, Армения, Англия, Турция, Хърватска, Румъния, Алжир, Египет и Мароко. Победителят Русия се класира директно напред, а България и третият тим в класирането - Армения, ще участват в баражи с другите втори и трети отбори от останалите 4 групи.

Всеки отбор се състоеше от двама мъже, юноша до 20 години, две жени и девойка до 20 години. За мъжете взеха участие Александър Делчев, Ц. Стоянов, М. Петров, И. Енчев, М.Петков. При жените участваха примата ни Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, А. Николова, Б. Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева, а треньори са П. Арнаудов и Маргарита Войска.

Нашите започнаха победния си ход във втора дивизия, която спечелиха безапелационно, като заеха първо място - за учудване на мнозина специалисти. Те победиха Германия, Беларус, Индонезия, Австралия и други и завоюваха правото да се класират в по-горната дивизия. Това е огромен успех за странат ни и за шахмата, раздиран през последните години от доста скандали.

Изключително добре се представи пловдивската надежда Виктория Радева, която не допусна нито една загуба. В дивизия Б тя изигра 5 партии и записа 5 победи, а в първа дивизия направи 3 победи и ремита. Вики може да съжалява за ремито си със световната шампионка до 20 години - П. Шувалова, след като тотално я надигра и в силен цайтнот допусна лека неточност, което пък позволи на рускинята да се докопа до равенството.

Изключитено драматична бе победата с 3.5-2.5 срещу Армения, която бе водена от Левон Аронян. Нашите не се стъписаха от класните противници и напълно заслужено заеха второто място! Особено ценен бе успехът в последния кръг срещу прекия конкурент Англия с 5-1!

В Олимпиадата участват 163 държави, а България вече е сред първите 12!


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 24
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).