ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Съюз за Пловдив“: Време е да кажем "Не“ на партийните метли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 07.10.2015Коментари (1)2682
©
На всички ни омръзна практиката управляващите да използват и манипулират служителите с една единствена цел - да получават лична изгода. В годините на прехода обаче се наложи унижаващата човешкото достойнство практика, наричана кадрова метла, смятат от "Съюз за Пловдив".

При всяка смяна на управление - било в държавата, било в общините, се прилага един и същи модел: уволнение на служители по политически причини и назначаване на партийни послушници, без оглед на тяхната компетентност, образование, и опит. Време е да кажем "Не" на партийните метли, категорична е Дани Каназирева

В резултат на тази практика служителите в администрацията винаги се притеснени преди избори. Това са хиляди хора в администрацията, в държавни и общински фирми и в предприятия, дори в детските и учебни заведения. 

В структурите на община Пловдив работят близо 10 000 служители, които в края на всеки мандат започват да се тревожат дали в следващия няма да бъдат изхвърлени навън, само защото не попадат в прословутата графа на "наши" хора.

"Време е можещите хора да поемат отговорност за Пловдив, а не просто удобните за партиите. Безпринципната чистка, предприемана от всяка власт без изключение, и уреждането на партийната номенклатура, блокират с месеци работата на администрацията, докато се наредят "нашите" хора на държавна или общинска служба", счита Каназирева.

Тази порочна кадрова политика като правило се съпровожда с нечестни, но твърде популярни прийоми. Разчистването на неудобните служители обикновено се прави с промяната в структура или чрез нагласени конкурси, чиито резултати са предизвестени. 

По този начин през годините в Пловдив бяха сменени стотици ръководители на търговски дружества, болници, диспансери, поликлиники, предприятия, а след тях - и част от редовите специалисти. 

Чистката се предприема веднага, след като една или друга политическа сила спечели властта. Конкурсите се обявяват формално, за да се спази привидно законът, изборът се провежда от комисия, чиито членове също са подбрани по партиен признак и са инструктирани да пишат повече точки на правилния кандидат. 

Политическите назначения обаче най-болезнено се отразяват върху общинската икономика. Търговските дружества, ръководени от политически парашутисти, а не от кадърни мениджъри, са фалирали или са разпродадени на безценица. Оцелели са единствено общинските фирми с лечебна дейност, като повечето от тях едва кретат и не носят на община Пловдив дивиденти. Кадруването в търговските дружества винаги предизвиква съмнения за злоупотреби и източване на пари в посока към партийни каси.

Вторият проблем за работещите служители в администрацията е, че срещу тях се изправят дублиращи назначения на граждански договори.

На практика това са извънщатни места за приближените до властта хора. В повечето случаи целта на гражданските договори е да се уредят партийните кадри със сигурен и голям доход срещу никаква работа. По този начин общинският бюджет се източва. 

Ефектът от "дубльорите" е нулев - с тях или без тях цялата работа се върши от щатните служители. Третият проблем в съществуващата кадрова политика е, че  служителите се задължават да участват в партийни мероприятия. 

В Пловдив не са малко случаите, когато служителите са били задължавани да събират подписи за участие на управляващата партия в изборите. В офиса на "Съюз за Пловдив" има редица сигнали, че на хора, работещи в общински и държавни структури, се вменяват несвойствени дейности и дори са ги карали да агитират за събиране на подписи за референдума.

Служителите са принуждавани да се ангажират с участието в секционни избирателни комисии и дори като защитници на една или друга партия, която е на власт. 

Но най-тежката манипулация е задължението да гласуват заедно със семействата си на изборите в полза управляващата в момента политическа сила. В такива случаи се използва заплахата, че ако не подкрепят с гласа си правилния кандидат, ще бъдат уволнени. 

Тази недопустима и грозна манипулация се използва и срещу държавни, и срещу общински служители. Но нека всеки не забравя, че вотът е таен и никой по никакъв начин не може да разбере кой за кого е гласувал. Затова служителите трябва да гласуват свободно и да не се притесняват заради отправените заплахи. 

"Ще подкрепя всички работещи служители и ще сложи край на политическите уволнения", категорична е Каназирева

Пълна ревизия на всички граждански договори, оптимизация на администрацията и ликвидиране на дублиращите длъжности.

Крайно време е да се даде спокойствие за хората, които достойно си изкарват хляба в администрацията и общинските структури. Единственият критерий трябва да е само компетентността.


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Време е Здравка Кукумявка да се качва да метлата и да отлита.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: