ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева иска референдум за изборна реформа наесен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 04.03.2015Коментари (0)3487
© Plovdiv24.bg
Да дадем възможност на парламентарните партии да спазят обещанието си за премахване или намаляване на държавното финансиране. Към това призова Дани Каназирева:

Ние подкрепяме предложението на президента за провеждане на Национален референдум за изборна реформа заедно с изборите за кметове и общински съветници. "Съюз за Пловдив" има последователна позиция "За" мажоритарен избор поне на част от депутатите, "За" въвеждане на задължителен вот и "За" осигуряване на възможност на всички български граждани по света да гласуват по интернет.

Призоваваме президента и парламентарните политически сили да подкрепят нашето предложение и към тези три въпроса да добавим и най-чувствителната тема за българите - да има или да няма държавни субсидии за партиите. Имаме само три мотива, за да предложим това:

1. Не е справедливо

Политиката е работа за утвърдени хора с професии, които искат да допринесат за разрешаването на проблемите пред обществото ни. Политиката не трябва да бъде доходоносно занимание за цинични сметкаджии, чиято цел е да живеят от партийната субсидия.

Партиите нямат нужда от тези пари и имаме доказателства за това - предизборните кампании се превръщат в грозни благотворителни паради, в които с част от субсидията купуват подаръци на избирателите, а с друга част от субсидията плащат на медиите, за да излъчват тези жалки сцени.

2. Това са огромни пари

Българското общество не е толкова богато, за да плаща по близо 36 милиона лева всяка година на партиите, които са преминали прага от 1 % на парламентарни избори. За целия мандат на Народното събрание българските данъкоплатци ще бъдат лишени от 142 милиона лева, които няма да отидат за здравеопазване или образование, а в партийните каси.

Това са сумите след т.нар. "намаление" на субсидиите - от 12 на 11 лева на един получен глас. В Германия тази субсидия е под 1 евро на глас и то с ограничение за максималния брой. В Гърция също бе намалена и е под 1 евро, а в утвърдена демокрация като Англия изобщо няма такова финансиране.

3. Субсидиите не намаляват корупцията

Единственото оправдание за съществуването на субсидиите за партиите е очакването, че централите така ще покриват разходите по дейността си и няма да са зависими от даренията на бизнес кръгове. Всички живеем в България и виждаме, че това е илюзия. Пред очите ни се пазаруват не само отделни депутати, но и отделни партии. Виждаме управления, които са зависими само от един бизнес кръг. Решението на този проблем се нарича спазване на законите и работещи институции, а не още и още субсидии.

С тези три мотива призоваваме въпросът за субсидиите да бъде включен в референдума и призоваваме всички български граждани да гласуват за отмяната им или за драстичното им намаляване. Българското общество има нужда от ясен сигнал за съпричастност и справедливост - високите партийни субсидии не са честни и не са справедливи спрямо хората.

Призоваваме всички партии от Народното събрание да си спомнят какво обещаваха на своите избиратели преди изборите - всички се ангажираха или с премахване, или с драстично намаляване на субсидиите. Всички обаче забравиха това на мига, в който прекрачиха прага на парламента. Време е да им дадем възможност да спазят обещанието си.

"Съюз за Пловдив" изпрати още преди година и половина конкретни предложения за промяна в Изборния кодекс, които включват задължително гласуване; провеждането на изборите в работен ден; изискването за уседналост да важи и за канидатите, а не да се спускат парашутисти от София из цяла България; кандидатите да се издигат само в един район; инициативните комитет да могат да издигат и листи с кандидати, а не само по един независим кандидат; преференции без праг; забрана за гласуване на хората с двойно гражданство; постоянно действаща изборна администрация. 



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: