Зам.министър Иван Ценов откри зала по стрелба за хора с увреждания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:27 / 20.03.2012
954
В Пловдив в Световния ден за социална работа зам. министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, зам. кметът на Пловдив по спорт и социална дейност Георги Титюков и директорът на Общинския комплекс за социални услуги "Св. Георги" Апостол Делев прерязаха лентата на зала по спортна стрелба с пневматично оръжие за лица с увреждания.

Залата е с 4 коридора и е създадена и оборудвана изцяло със средствата и труда на възпитаниците на Комлекса. В работилниците тук са изработени дори машинките за автоматично приближаване на мишените, чрез които се проверяват постиженията на стрелците.

"Работата по тази зала - боядисването, подреждането, изработването и монтирането на машинките - създаде много емоции в нашите възпитаници. Освен това средствата, които трябваше да отделим за всичко това, ако не ползвахме собствен труд, щяха да бъдат непосилни за нас", разказа Апостол Делев пред гостите.

Първи в мишените се прицелиха Иван Ценов и Георги Титюков, веднага след тях и двама от възпитаниците в Комплекса. "Започваме редовни занимания по спортна стрелба и съм убеден, че ще постигнем много добри резултати така, както това вече се случва и с групата по джудо тук", сподели треньорът Петър Петрушев.

Залата по стрелба е най-новата спортна придобивка на Комплкекс "Св. Георги", който тази година ще отбележи 60 годишен юбилей. В последните години в спортния салон на Комплекса се развиват баскетбол, волейбол и джудо; във фитнес-залата и в още едно закрито пространство се практикуват гимнастика, тенис на маса и канадска борба, а с откритите игрища, разположени на площ от 3 500 кв.м. има потенциал за още спортове за лица и деца с увреждания. Гордост за всички в Комплекса е, че възппитаниците му се включват редовно в редица състезания и имат спечелени над 34 награди от 1 до 10 място.

"От миналата година пред ръководството на Комплекса стои една амбициозна цел - да създадем Социален спортен комплекс, в който да могат да практикуват различни видове спорт хора с психически и физически увреждания от целия регион", презентира идеята Апостол Делев след обиколка на спортните съоръжения.

Той обясни още, че досега са се справяли със собствени средства и труд, но това, което остава - реновирането на външните спортни игрища - няма да успеят без помощта на Държавата и Общината.

Запознат от по-рано с идеята от народния представител от 17 МИР Пловдив Област Димитър Лазаров, зам. министър Иван Ценов сподели, че тук, на място, е впечатлен от направеното в Комплекса. Той се ангажира да говори с министър Свилен Нейков и да се търси вариант за подпомагане модернизирането.

"Ние сме длъжници на хората с увреждания - години наред те бяха крити от обществото и сега трябва да се вложат много средства за социализация. Добре е на места, където нещо се прави - като този Комплекс - Държавата да дава своята лепта," каза още зам. министърът.

По информация, събрана след официална кореспонденция между Комплекса, РЗИ и Сдруженията и Съюзите на инвалидите в региона, хората с увреждания в пловдивска област са около 20 хиляди.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 6
Днес: 25


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).