Титюков: Истината е, че темата за стадион "Пловдив" винаги е стояла на дневен ред

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
23:48 / 29.06.2011
8341
"Изключително съм щастлив, че темата за стадион "Пловдив" се вкара в общественото пространство не само на град Пловдив, а и на България", каза в началото на срещата ни зам.-кметът Георги Титюков. Решихме да се срещнем с него, защото той е първият, който повдигна темата за възстановяването на съоръжението и отключи невиждан дебат , в който се включиха и премиерът Бойко Борисов, и футболната легенда Христо Стоичков.

Прочетете обширното интервю с Титюков, взето от репортера на Plovdiv24.bg

Г-н Титюков, за стадиона се заговори много активно, след като изпратихте писмо до премиера Бойко Борисов на 22.12.2010г. Припомнете ни, какво точно писахте на министър-председателят?

Поисках, стадион "Пловдив" да се довърши и да се превърне в национален, за което правителството да инвестира около 20 милиона лева. Мотивите ми за това са, че евентуалното изграждане на втори национален стадион в столицата, би струвало много повече - от порядъка на 120-150 милиона лева и то за 40 000 места. Освен това, изтъкнах и тезата, че с това би се прекратило изкуственото струпване на институции и обекти с обществена значимост в София. 

В писмото си до Бойко Борисов съм посочил и предимствата на съоръжението, а именно, че край стадион "Пловдив" има изградена удобна инфраструктура - паркинги, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове, Гребна база, близостта на Летище Пловдив, както и фактът, че климатът в града е доста по-благоприятен за спортни събития на открито, отколкото в столицата.

Като зам.-кмет по спорта вие би трябвало да знаете цялата истина за стадиона. Каква е тя?

Истината е, че темата за стадион "Пловдив" винаги е стояла на дневен ред, въпреки че инвестицията е огромна и непосилна за Общината, а не както някои хора, които никога не са стъпвали на подобно спортно съоръжение, да твърдят друго.

Не случайно, още в първите месеци от мандата, на 24.04.2008г., с решение №71, Протокол №9, ОбС Пловдив е взел решение да даде стадиона на концесия. 

Г-н Титюков, какво се случи по-нататък?

По една или друга причина, икономическите условия в България се промениха и явно концесионера няма възможност да направи това, което е обещал за стадиона. Поради тази причина, винаги сме търсили алтернативни варианти. 

Явно темата за стадиона ви е присърце. Какво направихте вие лично, като зам.-кмет по спорта на Пловдив?

Боли ме много за стадиона и затова съм направил всичко, което е необходимо и зависи от мен. Ходил съм неколкократно при много големи и богати фирми и съм водил преговори с тях да инвестират 12 млн.лв., за колкото твърдеше арх. Вальо Маринов, че са необходими за довършването на съоръжението и например да се казва: Алианц Арена и т.н. 

Освен това съм водил на оглед на Колодрума и на Стадиона, представителите в Пловдив на  световно известната германска фирма "Sport five"  със седалище в Швейцария. Те са специализирани в набиране на "кръстници" на такива обекти, но явно в момента няма голям инвеститорски интерес към такива обекти. 

Г-н Титюков, за финал на нашият разговор, кажете, доволен ли сте от срещата на стадиона с премиерът Бойко Борисов и как виждате по-нататък съдбата на емблематичното за Пловдив и цяла България спортно съоръжение?

Не само съм доволен, а направо съм щастлив от тази среща. На стадион "Пловдив" дойдоха освен министър-председателят,  също така и финансовият министър Симеон Дянков, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. И докато за този стадион образно казано "нямаше светлина в тунела", сега вече има няколко варианта: концесионера се активизира, има кандидат- инвеститори испанци, които са добре дошли и вариант държавата да даде пари.


Виж коментарите (9)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 9
Днес: 28


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).