Гецата за Керкез: Личи си, че е играл футбол, а не като Валентич, който е играл Ганкиното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:18 / 20.09.2023
8880
Бившият халф на Ботев (Пловдив) и ЦСКА - Георги Георгиев - Гецата даде интервю преди петъчния сблъсък между "канарчетата" и ЦСКА-София на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

Плеймейкърът коментира дебюта на новия треньор на "жълто-черните" Душан Керкез, пропуснатата победа в последните секунди срещу Лудогорец в Разград и представянето на звездите Ивелин Попов и Тобиас Хайнц.

Г-н Георгиев, преди гостуването в Разград заявихте, че равенството би било успех за Ботев Пловдив. На същото мнение ли сте и след мача?

- Трябва да съжаляваме. През първото полувреме Ботев игра все едно се изправя срещу Барселона или Реал Мадрид. Много плахо, много страхливо. Но след почивката видяха, че съперникът не е толкова страшен и показаха доста добра игра. Най-много съжалявам, че при 2:1 имаше няколко положения, при които, ако се беше дал последният пас, щеше да стане 3:1. Обаче футболистите предпочитаха да завършват сами. За мен Ботев от много време насам не играе колективно като отбор и това ще трябва да промени новият треньор. Защото и Лео Меси сам не може да победи 11 от другия отбор. Трябваше да вкараме трети гол и да се реши мачът. Защото другите неща беше ясно, че ще се случат, дори не искам да ги коментирам.

Темата със съдийството ли?

- Коя друга? И миналата година при гостуването в Разград беше същото. Но не е моя работа да коментирам, нали си има шеф на съдиите. Въпреки че, колкото и шефове да се изредят, промяна няма. Цяла България видя какво се случи. Жалко е, защото победата за Ботев щеше да е заслужена. Но пак казвам, ядосах се от тази липса на колективизъм при последния пас. След като си направил по-трудното, създал си числено превъзходство. Елементарни ситуации, които показват, че все още има нещо гнило в отбора. Да му мисли треньорът.

Анализаторите се обединяват около мнението, че Ботев Пд е показал позитивна промяна в дебюта на Душан Керкез. Съгласен ли сте с това твърдение?

- Абсолютно. Това му е първи мач на човека. Започна го малко уплашено, но направи много добри смени и показа, че бързо се ориентира в обстановката. Дано да продължава в същия дух. Все още е рано за каквито и да е други оценки. Но просто си личи, че треньорът е играл футбол. Не е като някои от предшествениците - Бруно Балтазар беше работил 11 месеца като месар. Затова и Керкез ми вдъхва доверие, както беше преди време с Желко Копич. Просто имат осанката, профила на качествени специалисти, играли футбол. А останалите през Азрудин Валентич и т.н. са играли Ганкиното. Личи си, когато някой е треньор и когато е спуснат отнякъде с дрон да върши тази професия. Там някъде в Черно море на скалите.

Очаквахте ли Ивелин Попов да има толкова голямо влияние върху Ботев след преминаването му от Левски?

- За мен Ивелин Попов е поредното доказателство, че българите са по-добри от чужденците в почти всички наши отбори. Изключение може би е Левски, които имат силни чужденци. Аз не съм против тези играчи, но ако са качествени. А у нас повечето от тях с нищо не превъзхождат родните момчета. Кои вкараха головете за Ботев срещу Лудогорец? Попов и Красиан Колев - те сигурно са нигерийци. Що се отнася до Ивелин, преди няколко дни имахме кратък разговор, чувства се добре тук, спокоен и това личи на терена. И най-важното е, че с това помага много и на отбора. За Попето знаем, че е футболист, изобщо няма смисъл да коментираме качествата му.

В ЦСКА сходна роля има Тобиас Хайнц. Как оценявате представянето на норвежеца?

- Различни футболисти са, защото Хайнц го използват и отляво, и отдясно. По-нисък е, по-мобилен и по-млад, разбира се. Безспорно е отлично попадение за ЦСКА. Аз нямам против такива чужденци, даже искам да ги има, защото вдигат класата и нивото. Имам против тези, които и те не знаят защо са тук. Особено идващите от Африка, към набора им трябва да се добавя и ДДС отгоре...

Били сте треньор на Станислав Шопов в юношеските му години. Защо той не успява да се наложи на "Армията"?

- Аз ли да му дърпам краката?! Винаги съм казвал, че публиката на ЦСКА много ще го хареса и подкрепи, ако показва максимума от възможностите си. Но за съжаление, времето минава, а той досега не успява да го направи. Надявам се да започне. Технически е отличен, но явно има проблем или при физиката, или при психиката. Ако излизаш с притеснение да играеш за ЦСКА, няма как да стане, изискванията там винаги са високи и трябва да ги покриваш.

Какви са очакванията ви за петъчния сблъсък между Ботев и ЦСКА на "Колежа"?

- Хубаво е, че и двата отбора са във възход, защото ако се бяха срещнали преди няколко седмици, нивото щеше да е доста ниско. Надявам се да стане хубав мач, предполагам, че и стадионът ще се понапълни, което може само да е от плюс за българския футбол. ЦСКА игра изненадващо силно срещу ФК ЦСКА 1948, Ботев също ми хареса в Разград, така че повишиха очакванията ми, дано ги изпълнят.

Интервюто е на "Тема спорт"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).