Тъжна новина! Големият Ганчо Карушков се пресели в отвъдното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:52 / 01.03.2022
5137
Вчера, 28 февруари 2022 година, Ганчо Митев Карушков, големият човек, педагог и треньор се пресели в отвъдното. Той организира силната пловдивска школа във вдигането на тежести. Проправи пътя на този спорт и в далечна Колумбия.

Под негово ръководство на двете места израснаха 11 медалисти от олимпийски игри, над 50 призьори от световни, европейски и латиноамерикански първенства при мъжете и жените!

Роден е на 20 март 1934 година в Михайлово, Старозагорско. През 1956 г. завършва НСА със специалност "Вдигане на тежести" и става учител по физическо възпитание в Ямбол. През 1960 г. постъпва на работа в юношеската спортна школа в Пловдив. От 1963 до 1969 г. е на работа в ДФС "Марица". В периода 1969 - 1988 г. Карушков е преподавател в СУ "В. Левски" в Пловдив. Между 1988 и 1991 и след 1996 година е треньор в Колумбия. Следва работа в Перу.

Ганчо Карушков е фактическият основател на школата по вдигане на тежести в "Марица". Като треньор в Пловдив той подготвя над 100 спортисти на републиканско ниво. Негов възпитаник е и Асен Златев - първият олимпийски шампион на Пловдив по вдигане на тежести (1980 г. в Москва). Израстнали в Пловдив или работили под негово ръководство са още медалистите от олимпийски игри, световни и европейски първенства: Румен Александров, Минчо Пашов, Стефан Топуров, Севдалин Маринов, Женя Сарандалиев, Любомир Ушеров, Николай Боев, Петър Мусинов, Емил Меркебов и ненадминатият Наим Сюлейманоглу.

Дълго време Карушков бе помощник на Иван Абаджиев в националния отбор за мъже и на Слави Канелов - за младежи и юноши.

Карушков оставя трайна следа и при работата си в Колумбия. Негови възпитаници са подобрили над 400 национални рекорда на Колумбия. Той подготви първия олимпийски шампион на тази страна - Мария Изабел Урутия. Шампионката от Сидней е и с 5 световни титли. Номинирана между 100-те най-добри щангисти на миналия век в света.

Пловдивчанинът бе преподавател в основаното от него Национално спортно училище на Колумбия ("Ескула насионал дел Депорте") в град Кали и ръководите на катедра "Вдигане на тежести". За 10 години през ръцете му минават 1404 медала. Тъкмо заради изключителните успехи на неговите възпитаници, в бр. 4 от 2008 г. списание "Olimpika" – официалният орган на олимпийския комитет на Колумбия, нарича българина: "Герой в колумбийската история". Той бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Колумия“.

В България издава учебник за деца и юноши - методика за подготовка на юношите в спортните училища, който сега ползват и колумбийците.

Със съпругата си Теменуга имат дъщеря Мариана и син Цветелин.

Изпращането на Карушков в последния му път ще стане в Пловдив в края на следващата седмица.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 21
Днес: 27


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).