Започна реставрацията на Асеновата крепост

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:51 / 17.07.2012
3972
Първата копка по изпълнение на проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите" направи кмета на община Асеновград Емил Караиванов

Основната цел е емблематичната за града ни Асенова крепост да се превърне в конкурентоспособна туристическа атракция, каза при представянето на проекта Емил Караиванов. Изпълнители за строително монтажни и реставрационно консервационни работи са Консорциум "Асенова крепост" ДЗЗД.

Стойността на проекта е 3 231 995,82 лв., съфинансирането от ЕФРР е 2 665 665,78 лв. Собствения принос на Община Асеновград е 470 411,61 лв., като допълнително от общината са отпуснати още 95 918,43 лв.

Проектът предвижда реставрация и консервация на паметника на културата "Асенова крепост", както и подобряване инфраструктурата около него. Това включва, разширяване на вече съществуващия паркинг и изграждане на голям информационен център. Освен това са предвидени и дейности за подобряване на общото състояние на терена на крепостния комплекс "Асенова крепост", включително реконсервация на горните повърхности на крепостните градежи и консервационна запечатка на средновековните зидове. В криптата на църквата се предвижда да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център. 

С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотока с над 100% и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика - ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона, коментира кметът на община Асеновград Емил Караиванов.

В проекта е включено и изработване на лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс, на информационни табла с карти, на луксозен туристически гайд на 7 езика, на промоционални филми, озвучавани на 7 езика, които ще рекламират новосъздадената атракция в различни медии, включително в интернет.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване
С вкусни традиционни за региона мекици посрещнаха Цвета Караянчев...
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).