Започна празникът на розата в Карлово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 30.05.2015
3115
Празникът на Розата 2015 в Карлово започна с ритуал "Розобер", пресъздаден от местни фолклорни колективи в розовите масиви на карловския квартал "Сушица". С много народни песни и хора, бе посрещната Царица на Розата 2015 Карина Димитрова. С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата 2015. 
 
По-късно Царицата бе въведена от шествие на площад "20-ти юли", където д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово й връчи преходната златна роза, изработена от двадесет и четири каратово злато. В своето обръщение кметът каза: 

"Преди повече от 100 години нашите предци започват да честват Празника на розата. Карловското розово масло е на пазарите по целия свят, в тези дни на празника, ние се прекланяме пред труда на всички розопроизводители. Пожелавам им да са здрави и бизнеса им да процъфтява. Първата Царица на розата е избрана през 1975 година. Тази златна роза, която държа в ръцете си е изработена преди 40 години от 24 каратово злато. 

Днес аз искам да я връча на най-красивото и умно момиче от Карловската долина - Царицата на Розата 2015. Нека през цялата следваща година тя да бъде Царицата на красотата, на надеждата, на доброто настроение и навсякъде да разнася името на нашия град и в България и в чужбина. Честит празник на всички!". 
 
Царицата на розата отправи своите приветствени слова към присъстващите:

"Тази долина е моето Царство! Моята сила е красотата, моята власт е в светлината и надеждата, които се възраждат всяка пролет заедно с разцъфналите розови градини на Карлово. Нека бъде празник!".

Празнична фолклорна програма изнесоха Ансамбъл "Пирин" Благоевград, Танцов състав "Розова долина" при НЧ " Васил Левски 1861" и местни самодейни колективи.

За първи път на Празника сред официалните гости бяха и Цариците на Розата през изминалите години. Д-р Кабаиванов се срещна и с тях и им подари фотоалбум "Царици на розата през годините".
По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза. 

Официални гости на празника бяха: Никола Хаджийски народен представител, Мартин Иванов народен представител, Владимир Воронкович посланик на Република Беларус, Армен Схоян посланик на Република Армения, Юсеф Зургани посланик на Либия, Томаш Бичам заместник-посланик на Република Словакия, Георги Пилев зам.-областен управител на област Пловдив, дипломатически представители от Япония и Корея, официални делегации от община Озио Сотто и град Конин, представители на държавни и местни институции.

Стотици жители и гости от страната и чужбина /Италия, Япония, Холандия и Тайланд и др./ присъстваха на Празника на Розата, който бе едно незабравимо изживяване за всички жители и гости на Карлово. Туристическите групи останаха очаровани от обновеният облик на града ни, от запазените традиции, от българския фолклор и песни, които прославят най-ценното злато в нашия край - маслодайната роза. 

Вечерта ще завърши с празничен концерт с участието на военен духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада, естрадната певица Ваня Костова и рок-концерт на група "Лунапарк".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).