Заплашват протестиращите ягодовци с полиция, община Родопи убедена в правотата си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:50 / 08.12.2008
2271
"В петък в 19.30 дойдоха полицаи от 5 РПУ и ни задължиха да подпишем декларация, че няма да организираме протести без разрешението на администрацията на община Родопи. Заплашиха ни с арест", каза председателят на Инициативния комитет за организиране на референдум за присъединяването на Ягодово към Пловдив Ангел Русев пред Plovdiv24.bg. "Защо органите на реда не предупредиха председателя на общински съвет Родопи Величка Георгиева да изпълни наложеното от Окръжния и Върховния административен съд разпореждане да назначи дата за референдум, а заплашиха нас", пита Русев. Засега живите вериги и блокади се отлагат, но, потресени от случилото се, ягодовци предприемат действия, ще адресират жалби до главна прокуратура, президента, комисията по жалби и петиции в Народното събрание, до омбудсмана на републиката, ще търсят правата си в Брюксел. "Вече имам чувството, че това не  е никаква правова държава. Обричат ни на крепостно селячество. Сякаш живеем в Абсурдистан", почти на границата на отчаянието, но зареден с нови амбиции е Русев.

Пред репортер на Plovdiv24.bg Величка Георгиева обясни позицията на община Родопи. Тя беше категорична, че общинският съвет не е приел провеждането на референдум заради установените от Комисията за законност и ред нарушения в събраната подписка от ягодовци. Георгиева обясни, че са били вписани лица, които не живеят в Ягодово, имало е дублирани подписи и сгрешени ЕГН-та. При проверка се е оказало, че в списъка фигурират хора, които дори не са разбрали какво подписват. Тя беше категорична, че това тяхно решение не е било обжалвано от никого до момента, в резултат на което то няма как да бъде отменено. Шефът на общински съвет Родопи изрази съмнение и за действителността на подписката, която е от почти 2 години и вече едва ли е актуална. След отправено искане за проверка от страна на прокуратурата е получена резолюция, в която се твърди, че не е предвидена законова форма, при която прокуратурата да възлага проверки на подписки и петиции. Георгиева отрече решението на ВАС да засяга отказа на общински съвет Родопи да назначи референдум.

Така, въпреки правовата страна на нещата, казусът се тълкува по различни начини от заинтересованите страни и вследствие на това уж нещо се прави и се предприемат някакви действия, но реално нищо не се случва.

Виж коментарите (0)

Още по темата (110):
21.11.2012 Пловдив няма да бърза с присъединяването на съседните общини
29.07.2012 87% от гласувалите искат Ягодово в община Пловдив, селото обаче остава в
Родопи
29.07.2012 410 души са гласували на референдума в Ягодово до 12.00 часа
29.07.2012 Близо 250 души гласуваха до 10.00 часа на референдума в Ягодово
29.07.2012 Днес става ясно дали Ягодово ще се присъедини към Пловдив
28.07.2012 Улична война се разрази преди референдума за Ягодово
Още новини от Регионални новини:
Петото дете на Чаплин: Човекът от екрана е някой различен от баща...
Любопитно: Колко са минералните бани по пътя на Родопската теснол...
Отвориха "Голямоконарско шосе" след тежката катастрофа с камион и...
Кметът на Садово: Ударихме дъното с Корнелия Нинова! Целият неин ...
Полицейският участък в община до Пловдив се сдоби с нов автомобил...
Дрогиран от Първомай се прости с мерцедеса си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).