Зам.-кмет в Куклен купува земя по 0,2 ст. за квадрат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:01 / 21.08.2012
3537
Колко може да струва декар земя в Родопската яка над Пловдив? Минимум 1000 лв., и то в най-лошите участъци, категорични са брокери на имоти.

Срещу 3 лв. обаче зам.-кметът на Куклен Иван Апостолов си е купил 1,3 дка имот в местността Копривките. Теренът е на площ от 1275 кв. м, т.е. квадратът излиза 0,2 ст. Намира се на склон близо до ски пистата и има прекрасна панорама към долината.

Сделката за парцела е станала преди няколко години. "Данъчната оценка е 3 лв., но аз платих за имота 300 лв. - 100 пъти повече", обяснява Апостолов.

Това е само част от серията съмнителни сделки, заради които кметът Димитър Сотиров и заместникът му Апостолов бяха арестувани в четвъртък в кабинетите им и изведени от общината с белезници.

Вилата на зам.-кмета Иван Апостолов била вдигната с безплатен труд на работници от община Куклен. Тя е недовршена отвън и отвътре. Почти няма човек от шефовете, който да не е търкал наровете на ареста. През юни бяха задържани за по 24 часа главната касиерка Мария Павлова и счетоводителката Елена Панайотова.

На Сотиров са повдигнати 6 обвинения за длъжностни престъпления. Той ще отговаря и за източване на 900 хил. лв. Заместникът му е с 4 обвинения, обясниха от окръжната прокуратура. В петък арестът на двамата бе удължен със 72 часа.

Сивият кардинал, мозъкът на източване на общината, е Апостолов, твърдят от сформираното през януари Сдружение за Куклен. Тогава са били подадени и сигналите до Икономическа полиция, прокуратурата и РДНСК.

"Апостолов е старо индиго, знае всичко и манипулира Сотиров. Връстници са, били са и съученици. Действат в комбина трети мандат", твърди бизнесменът Тунджай Абдуллов.

Прословутата сделка за 3 лв. всъщност е част от хитра схема, обясняват кукленци. Преди време част от Копривките е парцелирана и имотите са раздадени като обезщетение, след което въпросният терен от 1,3 дка е препродаден от частно лице вече на зам.-кмета Апостолов, коментира жител на Куклен.

Едно от обвиненията на прокуратурата към Апостолов е, че между май и септември м.г. е ползвал безплатен труд на работници с договори към общината, за да построи вилата си.

Бригади му работеха ангария цяло лято, обясниха служители от курортната местност. Те твърдят, че за да вдигне вилата, Апостолов изсякъл и доста дървета.

3-етажната къща от тухли и бетон е недовършена. Вътре е неизмазана и е на груб строеж.

Фрапираща сделка за земя наостри кукленци срещу кмета им Димитър Сотиров още през 2006 г. Тогава той сам подписва договор за замяна на 2 дка в местността Калдъръма. Той и съпругата му Димитрия дават на общината 1,6 дка в местността Генчев бунар край Куклен. Целта на сделката е Сотирови да комасират земя, тъй като съседният парцел в Калдъръма е техен.

Семейството трябва да доплати на управата 414 лв. - толкова е изчислен маржът на парцелите. Разликата по обявяването на договора за заменката в Агенцията по вписванията е за сметка на Куклен.

От това кметът вероятно ще се измъкне сух, защото сделката е с благословията на общинския съвет през 2006 г. По онова време не е действал законът за конфликт на интереси. Най-сериозното обвинение срещу Димитър Сотиров е за нанесени щети на общината в размер на 738 998 лв.

Не е възложил обществена поръчка за изграждане на елементи от канализационната мрежа, като целта е била да набави облага на 5 фирми, обясниха от прокуратурата.

Изграждането на ВиК стартирало през май 2003 г., на първата копка бил тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров. Администрацията вложила 2,5 млн. лв. собствени средства.

"Обаче правенето на ВиК е истинска далавера - заравяш и всичко остава под земята", коментираха кукленци. Те недоволстват, че се прави без план - днес се копае в центъра, утре - в горния край, и никъде не е готово. В момента 60% от канализацията са завършени.

"Не слагаха нито муфи, нито колена, а запълваха сглобките на тръбите с изолираща пяна. Изравяха пръстта и вместо да положат пясък край тръбите, пак тъпчеха кал и камъни", разказа Абдуллов.

През 2008-а той със строителната си фирма положил 100 м бордюри и плочки в Куклен. "Написах във фактурата всичко и цената от 700 лв. Идва техническият инженер и ми я задраска. Накара ме да напиша друга фактура без адрес, без цена", възмущава се Абдуллов.

Сдружение за Куклен се добрало до сключени 375 граждански договора с местни от януари 2011 г. до 31 март т.г. Те били за снегопочистване, за озвучаване на празници, за поправка на тротоарите, за чистота, за улично осветление.

Куриозен е фактът, че за тротоарни ремонти била наета 85-годишната Недялка Маринова, която наскоро починала. Пътищата поправяли 4-ма на възраст от 73 до 79 г.

Десетки роми се шашнали, когато им дошли писма от данъчните. Те имали граждански договори за метене и ремонтни работи с общината за по 10-ина дни.

"Кметове, не работете и не се бъхтайте. Така се правят грешки и може да последвате съдбата на арестуваните Сотиров и Апостолов", каза общинската съветничка Албена Костадинова. Тя е от партията на Нонка Матова политически клуб "Тракия". От тази партия бе преизбран през есента и Димитър Сотиров. Според съветничката и колегите й от общината арестите са поръчкови.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (4)

Още по темата (16):
10.02.2016 Втора условна присъда за бившия кмет на Куклен Димитър Сотиров
25.01.2016 1 година условно за бившия кмет на Куклен
19.02.2015 Бившият кмет на Куклен и заместникът му застават пред Окръжния съд в
Пловдив
04.11.2013 Тръгна делото срещу екскмета на Куклен
28.08.2013 Съдят кмета на Куклен заради 891 000 лева
09.09.2012 Следствен кмет на събора на БСП на Копривките
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).