Възстановяват "Червената църква" в Перущица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:30 / 26.06.2012
2780
По-рано днес Христина Стоянова - архитект и проектант, Гергана Чобанова - директор на Историческия музей в Перущица и г-н Ради Минчев - Кмет на Община Перущица представиха проекта "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица".

Проектът, спечелен от Министерство на културата, е на стойност 2 304 052.23 лв. и се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма "Регионално развитие". Бенефициент е Министерство на културата.

Предвижда се оформяне на пешеходен достъп до "Червената църква", включително за лица в неравностойно положение, оформяне на панорамна алея около културната ценност, изграждане на информационен център и оформянето на експозиционно пространство в приемна сграда, консервационно-реставрационни работи - конструктивно укрепване на арката на северната конха, реинтеграция на тухлени зидове в разрушените части на северната стена с горния ред отвори, както и реставрация на разрушени участъци от сградата.

Изграждането на транспортна и туристическа инфраструктура в и до базиликата ''Червената църква'' ще допринесе не само за повишаване на посещаемостта и за по-доброто опазване и рационално използване на обекта, но също така и за подобряване на туристическото информационно обслужване. След предвидените подобрения ще се увеличи туристическият поток в община Перущица.

Ремонтните дейности по проекта трябва да приключат до 01.11.2012 г.


Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).