Внезапно почина 43-годишен свещеник от Хисаря

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:01 / 25.03.2021
15927
На 43 годишна възраст внезапно почина свещеник Тодор Тодоров от гр. Хисаря, съобщи Пловдивска митрополия.

Опелото ще се състои на 26 март от 13:00 часа в храм "Св. Богородица“ в кв. "Момина баня“ на гр. Хисаря, където той служеше.

Свещеник Тодор Тодоров е роден на 9 януари 1978 г. в Сливен. Завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. Ръкоположен е за дякон през 2012 г. и за свещеник през 2013 г. от Пловдивския митрополит Николай. Беше енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете "Св. Богородица“ в кв. "Момина баня“ на гр. Хисаря и "Св. Николай“ в с. Паничери. Баща на две деца Николай и Васил.

В интервю за в. "Златна възраст" от края на миналата година и посветено на страховете на хората в условията на пандемията отец Тодор казва: "Казват, че от гледна точка на психологията за смъртта не трябва да се говори, да не би хората да се депресират. Не съм съгласен с това, защото според християнската религия, споменът за смъртта е нещо важно - "който помни смъртта, не ще съгреши навеки“. Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае само от Бог. Ние цял живот се готвим за него, за да пребъдваме във вечността. В живота за разлика от шаха, играта продължава и след мата.  А човек, който е духовно неподготвен и живее изцяло плътски – той се страхува от всичко".

А за избора си да стане свещеник младият духовник казва: "Преди около 25-26 години слушах проповедта на свещеноиконом Александър Палазов, тогава протойерей в храм "Св. Вмч. Пантелеймон" в Хисаря, в която се говореше как веднъж Господ казал да се молим на Господаря на жетвата да изпрати добри работници, защото жътвата е голяма, а работниците малко. Попитах: "Отче,  какво означава това?" Той ми отговори, че ще е добре след седми клас да кандидатствам в духовната семинария. Още с постъпването си ректорът ни прие с думите на Спасителя: "Не вие ме избрахте, а аз вас избрах". Няма по-красиво нещо от свещенството".

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).