Владимир Уручев участва в трансграничен граждански форум в Смолян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:05 / 04.04.2011
579
Евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ) взе участие в трансграничен граждански форум на тема "Междурегионалните проекти и сътрудничество срещу финансовата и икономическата криза", който се организира от Информационните бюра на Европейския парламент в България и в Гърция.

На форума присъстваха кметове и общински съветници от граничните региони на България и Гърция, народни представители, представители на институции, неправителствени и браншови организации от двете държави.


Българският евродепутат представи иновативни предложения за използване на екологичния потенциал на Родопите в борбата с климатичните промени с оглед на устойчивото развитие на този регион.

Според него, затоплянето на атмосферата, изчерпването на изкопаемите горива в световен мащаб, замърсяването с вредни субстанции, недостигът на вода и храна за увеличаващото се население, обезлесяването, намаляването на плодородните земи са заплахи, които изискват противодействие както на глобално, така и на национално и местно ниво.

Той обърна особено внимание на ограничаване емисиите на CO2 чрез декарбонизиране на енергетиката, а от там и на цялата икономика, като разясни, че това може да бъде постигнато чрез използване на възобновяема енергия, атомна енергия, улавяне на СО2 в конвенционалните тецове и погребването му, енергоспестяване и енергийна ефективност.

Българският евродепутат призова местния бизнес и жителите на региона да използват максимално екологичния потенциал на своя край - горите и минералната вода. Наличната дървесна биомаса - за производство на енергия за отопление. В тази връзка той обяви, че предстоящият за приемане на второ четене нов закон за енергията от възобновяеми източници предвижда съществени стимули за реализация на проекти с оползотворяване на биомаса.

По отношение на геотермалните извори, Владимир Уручев предложи, те да се използват освен за балнеолечебни цели и привличане на значим туристически поток през всички сезони, така също и за производство на геотермална енергия.В тази връзка той призова България и Гърция да увеличат инвестициите си във водния сектор и най-вече в минералните извори. По думите му, в България има 136 минерални извора, от които се използват едва 28%. Подобно било положението и в Северна Гърция.

Българският евродепутат говори и за енергийната ефективност по който показател страната ни е на последно място в Европа. Той призова представителите на местните власти и бизнеса да я превърнат в свой приоритет и да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност по оперативните програми на ЕС.

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).