В Асеновград стартира форум "Вино и културен туризъм"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:25 / 30.01.2015
2962
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Научен форум "Вино и културен туризъм" ще се проведе днес и утре в Асеновград, обяви Центърът за култура и туризъм "Тракея". Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Асеновград и с участието на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Форумът "Вино и културен туризъм" ще се проведе в "Дом на металурга", някогашната Налбантова къща. Изборът на място за събитието не е случаен. Възрожденската къща, прочута в миналото винарска изба, кореспондира с темата на форума и по мнението на организаторите е най-подходящото място в Асеновград за провеждане на подобно събитие.

Къщата е затворена за предстоящ ремонт и реставрация, но отваря врати по изключение, за да посрещне участници и гости на града и да представи своя потенциал за развитие като културно-туристически център.

Асеновградският форум е в подкрепа на Европейската столица на културата Пловдив 2019. Проявата събира водещи и млади специалисти в областта на културния туризъм. Целта е да се споделят резултатите от проучвания, представящи добрите национални и европейски практики и традиционните празници, посветени на виното.

Организаторите са потърсили широка подкрепа на инициативата от централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор за развитието на културния туризъм. На откриването на форума се очакват: Петър Кънев - председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, народните представители от Асеновград - Манол Генов, Силвия Хубенова и Джевдет Чакъров; д-р Емил Караиванов - кмет на Асеновград, Красимир Станев - изпълнителен директор на "Албена" АД, Петър Лазаров - директор на ОП "Туризъм" - Пловдив, д-р Стефан Пейков - ръководител на "Екопан", организирал форума "Светът на черноморските вина".

Събитието намира своето естествено място в стар и прочут винарски център на България. Асеновград дава ново начало на традиционния празник на виното в Асеновград - Трифон Зарезан и съпътстващите го прояви. 

С него се осъществява визията за развитие и политиките за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство като ресурс за местната икономика и туризъм

Официалното откриване форума "Вино и културен туризъм" ще бъде на 30 януари от 1100 ч. в "Дом на металурга" в Асеновград.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Караянчева в Брезово: Чрез краткотрайни решения на политическите ...
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!
Шест пловдивски села ще имат нови улици
Извънредна ситуация край Пловдив
Страховита буря удари един район на Южна България
Мощна спецоперация на пътя между Пловдив и Пазарджик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).