Уникален български винен сорт грозде расте край Татул

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
18:23 / 13.02.2011
3752
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков си тръгна от "Светилището на Орфей" край Татул с пръчка от уникален български винен сорт. Подари му я директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков, който открил лозницата през 2006 г. Изследванията показали, че е т.нар. аборигенска лоза, т.е. автентична. Сортът, наречен "Сълзата на Орфей", съчетава вкусовите качества на мавруд и каберне и е с висока захарност - 26%. За първи път миналата година направили вино от гроздето, а десетки изби от България и чужбина поръчват пръчки за прихващане.

Министър Трайков бе в Кърджали, за да посети комплексите Татул и Перперикон, в рамките на двудневната си обиколка на паметници на тракийското културно наследство. "Харесва ми това, което виждам тук - археолозите са свършили чудесна работа, обектите са добре социализирани, с добра инфраструктура. Харесват ми и заради усещането, което човек има в Източните Родопи и точно на тези места - разбрали са го хората много преди нас, време е ние да покажем на още повече хора как могат да се почувстват тук", подчерта министърът.

Според него може да се направи още много за популяризиране на тракийското наследство в България, което е много добра визитка на страната ни и нещо, което ни прави уникални. Това е начин да се повиши профила и качеството на българския туристически продукт - с разнообразно предлагане, разработване на алтернативните форми на туризъм и привличане на повече и по-платежоспособни туристи.

Националният план за развитие на културния туризъм беше приет още в края на 2009 г. Сега искаме да направим следващата крачка, с която да интегрираме всички възможни източници на финансиране в една обща стратегическа рамка, допълни министърът. Той посочи, че такава е задачата на създаденият координационен център от министри, които имат отношение към туризма и към неговото финансиране - на икономиката, енергетиката и туризма, на културата, на регионалното развитие и на финансите. Целта е да въведем общ интегриран подход, който да следва приоритетите на държавната политика в туризма и който ще заложим в стратегията за развитие на сектора, подчерта министър Трайков.

Утре, 14 февруари, министър Трайков ще зареже лозята на фирма "Едуардо Миролио" в с. Еленово, Новазагорско. Церемонията е предвидена за 12.00 часа.


Виж коментарите (5)
Още новини от Регионални новини:
В Брезово за пръв път от години насам ще празнуват с шествие 24 м...
НЧ "Родолюбие" – Асеновград бе официално открито с оперен концерт...
Цвета Караянчева в Раковски: Политика се прави със сърце и лице, ...
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).