Улиците в Асеновград са изчистени и опесъчени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:42 / 07.03.2011
2966
Община Асеновград започна почистването на улиците в града с техника веднага след като това стана възможно - натрупаният сняг да бъде около 10 см. Към 12,00 часа обстановката в града е нормална, главните улици в града са почистени до асфалт. Почистват се около спирките, пешеходните пътеки, пешеходните зони на мостовете.

Общината напомня на гражданите за ангажимента, който имат относно прилежащите на офиси, магазини и жилищни сгради тротоари.

От селата няма сигнали за непроходими пътища и аварии. Изпратени са снегопочистващи машини за почистване на пътищата. Договорът с доставчика за сол и пясък е подписан, необходимите количества вече са осигурени. Това съобщи заместник-кметът инж. Стоян Димитров.

По повод писмото на МОСВ за използване на химически гранули за разтопяване на снега и леда Димитров отговори: Гранулите разтопяват снега и леда по химичен път, но действието им е около един час-два - сочи опита на общини, които вече са използвали препаратите. При отрицателни температури разтопеният сняг и лед замръзват отново и третирането им трябва да бъде повторено. Само соло-пясъчната смес може да задържи разледено почти 12 часа. Препаратите струват около 10 пъти повече от солта и пясъка и достигат цена между 650-670 лв/тон.

За да бъдат ефективни толкова, колкото традицонните смеси, те трябва да се използват и разпръскват много по-често, което води и до увеличаване и на другите разходи. Това от своя страна допълнително натоварва план-сметката зап очистването, което директно рефлектира върху таксите за гражданите, уточни заместник-кметът. Димитров припомня, че община Пловдив тази година отново заложиха само на сол и пясък, след като през миналата година използваха химическите гранули. Неефиктивност и високата цена са причинити, посочени от пловдивската общинска администрация.

Община Асеновград използва промит пясък, който не съдържа фини частици, които на практика се вдигат във въздуха и го запрашават, коментира Димитров. Администрацията е запозната с писмото на МОСВ, в което засега обаче няма категорична забрана за използване на традиционните смеси. Ако изискването на министерството стане задължително - за следващата година ще се мисли какво може да се предприеме.

Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
10.03.2011 0 градуса е температурата в Пловдив
09.03.2011 Предимно сухи са пътните настилки в Пловдив и областта
09.03.2011 Минус 2 градуса е температурата в Пловдив
07.03.2011 800 000 лв. струва на Общината зимното обработване на улиците със солно-пясъчна смес
07.03.2011 32-та пясъкоразпръсквача и 460 служители на "Чистота " по улиците на
Пловдив
07.03.2011 Пловдивското летище вече е отворено
Още новини от Регионални новини:
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).