Стотици пристигат в Бачково за утрешния празник на манастира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:51 / 14.08.2010
2133
Стотици хора от цялата страна пристигат в асеновградското село Бачково. На 15 август е големият празник на Бачковския манастир "Успение Богородично". На този ден хиляди хора преминават през манастира, за да се поклонят пред чудотворната икона на Дева Мария.

По традиция празникът започва с литургия, а след това ще има литийно шествие, водено от монаси, носещи Чудотворната икона на Божията майка, до местността Клувията. Там се намира извор с лековита вода - аязмо, за което се твърди, че изцерява всякакви болести и недъзи.

За гостите на Бачково работят няколко механи, частни хотели и места за настаняване в селото. Много от гостите отсядат и в Пловдив и Асеновград. На паркингите в подножието на манастира вече има много частни автомобили, както и автобуси от различни краища на страната. Бачково разполага с около 140 легла в частни домове. Селото има малко над 300 постоянни жители. Около 15 август обаче в селото идват поне 700 - 800 души, които са отседнали при близки и не живеят постоянно.

Близо до Бачково е и резерват Червената стена, близо е и Асеневата крепост, оттук е подходът към Кръстова гора и най-близкият път, който все още е пътека. На Кръстова гора всеки петък вечер също има църковна служба. Хората присъстват на службата, после преспиват под навесите на открито, молят се, посещават Аязмото.

Към този час е нормално движението по пътя Пловдив - Асеновград. Очаква се да има засилено полицейско присъствие в района на Бачковския манастир край Асеновград до неделя включително. Охраната на реда в района на Бачковския манастир се поема от служителите на полицейското управление в Асеновград, ще дежурят Пожарна и Бърза помощ.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).