Шестокласник е най-добрият майстор на бабека в Цалапица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:51 / 25.03.2023
6123
Ивелин Дзивков, който е шести клас в местното училище в Цалапица  е призьорът в категория "Най-добър бабек" на фестивала "Празник на Цалапишкия бабек и вино 2022“. Той получи грамота и специален плакет, които му връчи лично кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на традиционното цалапишко мезе. Неговият заместник Емилия Иванова оценява фолклорните изпълнения в конкурса за песни, танци и ритуали.

" Създаден само преди три години, днес се радвам, че този фестивал се разраства. Танците са красотата и емоцията, песните са вдъхновението, а бабекът и виното са традициите на цалапичани, които трябва да ценим. Не е нужно днес да даваме воля само на думите, важно е хората да се забавляват и да почитат своите обичаи", сподели кметът Павел Михайлов.

За трети път Цалапица слага на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители.  С тържествени думи кметът на селото Ивайло Данаилов посрещна своите гости.

"Щастлив съм да открием третото издание на Празника на цалапишкия бабек и вино. Днес в Цалапица наистина е празник, защото това събитие е вече традиция за нашето село“, приветства кметът на селото Ивайло Данаилов.

Най-добрият майстор винар тази година е Атанас Байрев. За първи път конкурсната програма включи и награда за най-добре подредена маса за презентиране на кулинарното изделие. Призът отиде при Мартин Стойчев.

На сцената пред паметника в парка на селото своя талант демонстрираха над 70 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от цялата страна.

"Празник на Цалапишкия бабек и вино 2023“ се организира от кметството в село Цалапица  и  НЧ "Светлина-1900“. Фестивалът има за  цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Никога повече няма да можем да стигнем с влак от Пловдив до този ...
В Цалапица черешите са 8 лева, в Пловдив се продават на 25 лева, ...
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).