С надсвирване на сватбарски оркестри село Ягодина ще отбележи традиционния си празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 04.09.2010
1807
В продължение на три дни от днес родопското село Ягодина ще отбележи своя празник, съобщи председателят на Туристическо дружество "Родопея" Тодор Тодоров. Празникът се открива днес и ще продължи до 6 септември. Тази година за втори път ще се проведе регионален преглед - надсвирване на големите сватбарски оркестри . В надпреварата ще участват 7 оркестри от Хасковско, Пазарджишко, Пловдивско и Смолянско. Всеки от тях ще изнесе по 1 час конкурсна програма и още по час и половина ще свири за публиката. Съборът започва от 11.00 часа с народно веселие с оркестър "Родопски солисти". От 17.00 часа е официалното откриване на празника на Ягодина с парад на знамената и с участието на гайдари-солисти, Росица Пейчева и клуб "Чанове" - София. От 19.00 часа започва "Вечер на големите родопски гласове" с участието на народните изпълнители Златина Узунова, Румен Родопски, Севда Симеонова, Младен Койнаров, Росен Курлов, Христина Лютова и Нина Иванова. За 22.00 часа е предвидена заря, а след нея започва дискотека под звездите.

На 5 септември - неделя в 10.00 часа започва надсвирване на оркестрите за българска народна музика. Председател на журито ще е проф. Милчо Василев. Обявяването на първото място и концерт на лауреата от Втория регионален преглед е предвидено за 19.00 часа. На 6 септември празникът на село Ягодина ще продължи с народно веселие с Виевската фолклорна група, с ръководител Емил Узунски.

Вторият регионален преглед-надсвирване на сватбарските оркестри ще се проведе в местността "Нивището". Идеята е празникът да привлече повече туристи и да даде тласък на развитието на региона. Американският посланик Джейм Уорлик също е изявил желание да присъства неофициално на тазгодишния събор в боринското село. Заедно с празника гостите на Ягодина ще могат да разгледат и ягодинската пещера, където от началото на годината са сключени осем брака, панорамната площадка за наблюдение "Орлово око", шадраванът с форма на ягода в центъра на селото и др.

Източник: радио „Фокус" - Смолян


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Млад мъж от пловдивско село направи голяма глупост няколко часа, ...
Изграждат път до природни феномени в Родопите
Безплатно кино под открито небе в Асеновград
Задържаха мъж и жена в Пловдивско
Завод за олио вече отиде в историята, ЧСИ смъкна цената за вторат...
Отново на тезгяха - продават емблематичен хотел в Пловдивско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).