Родопчани варят ракия от ябълки и дюли, нямат пари за грозде

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:07 / 24.02.2011
6861
Все по-малко хора идват да варят ракия в казана на Недко Баков от смолянското село Търън. Местните хора нямат пари за грозде и захар, а ние не сме район, в който се отглежда основната суровина за производство на домашна гроздова ракия, заяви той. Родопчаните обаче са изобретателни и част от тях вместо от грозде, варят ракия от ябълки и дюли, които са често срещани в района особено на есен. От тези плодове също става качествена ракия, когато е сварена както трябва и с майсторлък, заяви Баков, който вече се оттегля от бизнеса, защото няма сметка.

По думите му, варенето на ракия е хубав български ритуал, но не дребните собственици на казани са тези, които трябва да защитят правото на България за извършването на тази дейност пред Европа. Управниците трябва да помислят за начините, по които можем да съхраним това типично за народа ни занимание. Варенето на плодовия елексир излиза много по-евтино на хората, а и поне знаем какво има в него, твърди майсторът. И добави, че в по магазините, по-голямата част от ракията е основно спирт и есенция.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Затварят пътя между две пловдивски села
Дивашки екшън в ресторант, един е в болница в Пловдив
Възстановиха 13 500 лева на пострадал болен мъж
МВР Пловдив за ПТП-то на пътя за Девин: Мотористът не е виновен
Тежка катастофа край Пловдив, движението е затруднено
РИОСВ – Пловдив почисти екопътеки в резерват "Червената стена"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).