Родопчани варят ракия от ябълки и дюли, нямат пари за грозде
Все по-малко хора идват да варят ракия в казана на Недко Баков от смолянското село Търън. Местните хора нямат пари за грозде и захар, а ние не сме район, в който се отглежда основната суровина за производство на домашна гроздова ракия, заяви той. Родопчаните обаче са изобретателни и част от тях вместо от грозде, варят ракия от ябълки и дюли, които са често срещани в района особено на есен. От тези плодове също става качествена ракия, когато е сварена както трябва и с майсторлък, заяви Баков, който вече се оттегля от бизнеса, защото няма сметка.
По думите му, варенето на ракия е хубав български ритуал, но не дребните собственици на казани са тези, които трябва да защитят правото на България за извършването на тази дейност пред Европа. Управниците трябва да помислят за начините, по които можем да съхраним това типично за народа ни занимание. Варенето на плодовия елексир излиза много по-евтино на хората, а и поне знаем какво има в него, твърди майсторът. И добави, че в по магазините, по-голямата част от ракията е основно спирт и есенция.
Източник: Радио "Фокус"