Радикални ислямисти, проповядвали шериат, отиват на съд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:34 / 18.06.2012
1726
Окръжна прокуратура - Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 13 души, за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

От Прокуратурата уточняват, че са повдигнати обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната България организация "Ал - Уакф ал - ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Обвиненията са за проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Обвиненията касаят ръководенето и членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация "Ал - Уакф ал - ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, ръководена от обвиняемия Саид Мутлу другите 12 обвиняем , която си е поставила за цел извършване престъпления - проповядване на антидемократична идеология.

Групата е проповядвала омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

Единият от обвиняемите - Ахмед Ахмед е вече осъждан на 3 години затвор, отложено за изпитателен срок от 5 години и обществено порицание.

Определена е мярка за неотклонение "подписка" по отношение на всички обвиняеми.

Източник: радио "Пловдив"


Виж коментарите (4)

Още по темата (21):
27.02.2016 Ислямизмът нахлува все по-дълбоко в България, вижте доказателства
19.03.2014 Само една ефективна присъда по делото за радикален ислям в Пазарджик
30.01.2014 Ахмед Муса Ахмед: Ние не ставаме, когато влиза съдът!
30.01.2014 Защитата на обвиняемите имами със заключителна пледоария
30.10.2013 Скандал в съда: Имам обвини прокуратурата в гавра с мюсюлманите
29.10.2013 Съдът разпита 18 свидетели по делото за радикален ислям
Още новини от Регионални новини:
Караянчева в Брезово: Чрез краткотрайни решения на политическите ...
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!
Шест пловдивски села ще имат нови улици
Извънредна ситуация край Пловдив
Страховита буря удари един район на Южна България
Мощна спецоперация на пътя между Пловдив и Пазарджик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).