Промишлен шпионаж в "Арсенал"? Трима чужденци на висока длъжност в завода изнесоха ценна информация

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
19:48 / 07.10.2021
3576
Трима чужди граждани, заемали отговорни позиции в "Арсенал“ АД, са задържани от криминалисти на ОДМВР - Стара Загора, съобщиха от ОДМВР - Стара Загора. 

Разследването е проведено с участието на Териториалната дирекция "Национална сигурност“ – Стара Загора, като за успешната реализация е оказано съдействие от ГКПП- Кулата.

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал“ АД - Казанлък и документи, относими към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми. След осъществено взаимодействие с ТДНС - Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е районната прокуратура. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.

На 05.10.2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП "Кулата“ и въз основа на писмена информация от РУ - Казанлък, са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
16.12.2021 Добра новина долетя от Пловдив за задържаните за шпионаж в завод "Арсенал"
10.10.2021 Световноизвестен учен е сред задържаните за шпионаж в завод "Арсенал"
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).