Пожарът в манастира “Св. Петка" край Асеновград унищожи ценна литература

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:50 / 04.10.2010
5689
Пожарът в манастира "Св. Петка" край асеновградското село Мулдава унищожи ценна литература. От огъня, който избухна около 19:00 часа снощи, най-много е пострадало монашеското крило на манастира, където се намираше и библиотеката, каза игуменката на манастира майка Юлита. По думите й сред книгите, повечето от които са били от 19 век, е имало и около 20 броя учебници от времето на килийното учелище. Те са издавани в периода от 1858 до 1868 година в Белград и Виена. Тя припомня, че учебникът по Алгебра се е наричал Числителница, а Географията - Землеописание. Сред унищожената литература са и Христоматия на Иван Вазов и Константин Величков и История за началото на българския народ от Марин Дринов. Пълният опис на книгите, които са се съхранявали в манастирската библиотека има в Историческия музей в Асеновград.

Кметът на община Асеновград изказа благодарности към всички над 40 пожарникари и полицаи, които участваха в гасенето на пожара. Всички служби и институции действаха съгласувано от самото начало и до момента. За нуждите на живеещите в манастира община Асеновград осигури, с подкрепата на поделението в града, одеяла, възглавници и дрехи. На място бе закарана вода за пиене и храна за пожарникарите.

Независимо, че манастирът е собственост на БПЦ общината ще направи всичко възможно и ще помогне при неговото възстановяване, каза кметът д-р Грудев. Той подчерта, че Светата обител е паметник на културата и религиозен център не само от местно значение и трябва да се възстанови. кипите получиха и екипа При гасеното на пожара участваха над 10 екипа от Пловдив, Смолян, Първомай, Асеновград и Стамболийски. Огънят бе логализиран в монашеското крило за около 2 часа, което даде възможност да се спасят църквата и останалите две манастирски крила. "Ще останем ако трябва и две седмици, но ще следим останките и няма да позволим да се разпали отново", подчерта шефът на пожарната в Асеновград Недялко Рашков.

Община Асеновград поема ангажимента да направи пътя до манастира. Към момента той не съществува в националната пътна мрежа, а на кадастралната карта се води пътека. Независимо от това общината го поддържа и през зимата и той е проходим за автомобили с висока проходимост. Има разработен план на стойност 39 000 лева, а самият проект е внесен от миналата година в Министерството на земеделието за финансиране. Проектът е на обща стойност около 500 000 лева.

Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
14.10.2010 Правят курбан за пострадалия от пожара манастир "Св. Петка"
08.10.2010 Пловдивският митрополит ще отслужи утре молебен в Мулдавския манастир
04.10.2010 Още има екипи на пожарната при изгорелия Мулдавски манастир
04.10.2010 Ще възстановяват изгорелия манастир възможно най-бързо
04.10.2010 Пожарът в манастира "Св.Петка" край Асеновград е възникнал от късо
съединение
03.10.2010 Пожар унищожи манастира "Св.Петка" край Асеновград
Още новини от Регионални новини:
Никога повече няма да можем да стигнем с влак от Пловдив до този ...
В Цалапица черешите са 8 лева, в Пловдив се продават на 25 лева, ...
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).