ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Полският посланик впечатлен от условията за бизнес в Първомай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 09.07.2014Коментари (0)4737
©
Полският посланик у нас посети Първомай и се запозна с възможностите за бизнес в региона. Н.Пр. Лешек Хенсел бе специален гост на кмета на Първомай Ангел Папазов. На срещата полският посланик благодари за поканата и изрази надеждата, че визитата му ще доведе до подобряване на икономическите контакти между двете страни. 

Той посочи, че само през последните 4 години стокооборотът между България и Полша се е увеличил със 100%, като за 2013 година е бил в размер на 1,100 млрд.евро. По този начин тя се превръща в 9-я ни по големина икономически партньор.

От своя страна кметът Ангел Папазов представи дейността на няколко фирми от региона, които успешно търгуват с Полша, като запозна госта и с производството на предприятие за пъдпъдъчи яйца, което има желание да открие нови пазари.

Н.Пр. Лешек Хенсел постави въпроса за Директива 2014/40/ЕС за ограничаване на количеството на произвеждания тютюн. Според тази директива от 2020г. ще бъде спряно производството на ментови цигари. 

"Това ще се отрази негативно както на производителите на тютюн и цигари в Полша, така и на тези в България," коментира полският посланик. 

Той уточни, че в Полша се подготвя протест срещу "тютюневата директива" на 22 юли тази година. 

"Въпреки че сме сами в тази борба, сме решени да спрем приемането на тази директива", каза Лешек Хенсел. 

Кметът Ангел Папазов посочи, че в района на Първомай се произвежда около 20 хиляди декара тютюн "Вирджиния" и близо 600 хектара ориенталски. Той се ангажира да направи всичко възможно да защити интересите на местните тютюнопроизводители.

По-късно полският посланик и кметът на Първомай посетиха фабриката за тютюн "Първомай БТ" АД, където се срещна с мениджъра й Красимира Недева. Тя увери гостът, че от Асоциацията на тютюнопроизводителите в България, чийто член е фирмата, също не приемат ограниченията за производство, наложени от директивата. 

Българските тютюнопроизводители не подкрепят изискванията за намаляване на производството на ориенталски и бърлей тютюн, както и на добавките в цигарите. Възможността за обжалване на Директивата е 23 юли, а България е подкрепила приемането й. 

"Ограничаването на продукцията ще повлияе върху намаляване на количествата за закупуване. В Полша се намират 6 от 31-те компании в Европа за производство на цигари, а това е лош сигнал за бизнеса", коментира Лешек Хенсел.

От своя страна Красимира Недева увери гостите, че фабриката "Първомай БТ
©
" АД е една от водещите в региона и, че е единствената фирма, която изкупува големи количества тютюн. Тя изнася за Полша бленд (тютюн на листа) и стрипс (почистени листа). 

"Само за 2012 г.фабриката е изнесла продукция за близо 3 милиона евро, като тенденцията за нарастване на износа се запазва и през последните 2 години", каза Недева. 

Тя подчерта, че "тютюнът, който се произвежда в България е близък до органолептичните качества на този, който се е произвеждал в Полша". Недева изрази надеждата, че чрез съдействието на полския посланик ще имат възможността да осъществят директни контакти с производители на цигари. 

По-късно кметът на Първомай запозна високопоставения гост с производството на винарска изба "Загрей", която вече 10 години произвежда характерни за региона вина и налага продукцията си не само в страната, но и в чужбина. 

Тя е единствената в България, която предлага вино от сушено грозде "Виница". Неговите качества вече са оценени от любителите на дионисиевата напитка. Запазена марка на избата е и белият мавруд. 

По-късно полският посланик Лешек Хенсел и Ангел Папазов връчиха наградите на победителите в VIII Международен турнир по бадминтон за деца до 13 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: