Пловдивски съд обяви за нищожно решението за забрана на мъжкото хоро в Калофер

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
14:57 / 15.04.2021
2784
Пловдивският административен съд обяви за нищожно разпореждането на началника на полицията в Карлово Станимир Кожухаров към кмета на Калофер Румен Стоянов да не участва и организира мъжкото хоро за Богоявление. До съдебен казус се стигна след като това разпореждане  беше обжалвано от адвоката на Румен Стоянов – Иван Денев. Въз основа на разпореждането на кмета бе наложена глоба от 500 лева, а стотици хора се възпротивиха на това. Много дори пожелаха да заплатят глобата на кмета, като се мотивираха с факта, че това е вековен ритуал и никой не може да го забрани на хората.

Разпореждането на началника на полицията се базира на заповеди на здравния министър за ограничителни мерки срещу ковид от 25 ноември и 18 декември 2020 г. В решението си съдът сочи, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването.  В Закона за здравето са посочени  компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита“, са мотивите, с които разпореждането е определено като издаден от орган, който няма правомощия за това.

Отделно в документа няма никакви данни, че Румен Стоянов се е готвел да организира хорото. "Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината“. Освен това в датирането е допусната и техническа грешка, което съдът отбелязва в решението си.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
20.08.2021 Оправдаха кмета на Калофер за мъжкото хоро
07.06.2021 Почина Георги от Калофер, който влизаше първи в реката на Йордановден
11.01.2021 Кметът на Калофер: Виновен съм, но никой не можеше да спре мъжкото ледено
хоро
08.01.2021 Кметът на Калофер с призив
07.01.2021 Органите на реда съставиха акт на кмета на Калофер заради мъжкото хоро
07.01.2021 Венци Мицов: Да казваш "България на три морета" и да удряш лакти в масата не е патриотично
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).