Павел Михайлов на среща с енергийния министър заради кариерите в Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 29.07.2021
1407
Спиране на дейността за добив на инертни материали и окончателно решение на проблема с кариерите над село Белащица поиска кметът на община "Родопи" Павел Михайлов на срещна със служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

По време на разговора Михайлов изложи мотивите на община "Родопи" и се обяви против всички инвестиционни намерения на настоящи и бъдещи инвеститори за удължаване на срока на концесионните договори или увеличаване на концесионната площ на територията на село Белащица.

Кметът посочи, че един от основните проблеми на общината е именно добивът на инертни материали над селото, което оказва негативното въздействие заради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шума. Като основен мотив в позицията си Общината изтъква факта, че бъдещите планове за развитие включват превръщането на "Родопи" в зелен жилищен район в близост до Пловдив. Заради географското си положение община "Родопи" притежава туристически ресурси, които дават възможност за развитие на различни видове туризъм и привличане на инвестиции.

"Възобновяваето и извършването на кариерни дейности в село Белащица, както и отдаването на нови концесионни площи в района е недопустимо, съгласно изготвения План за интегрирано развитие със срок на действие в следващите седем години. През последните години община "Родопи" се утвърди в привлекателен център за жилищно строителство , туризъм и развит земеделски район. Считам, че дейности по добив на инертни материали ще повлияят негативно върху поминъка на населението, ще отблъснат инвеститори и ще повлияят на развитието на общината, а оттам - и върху приходите в бюджета", коментира по време на срещата кметът.

Михайлов обясни, че кариерите са източник на непрекъснато замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време само за миналата година населението, намиращо се в непосредствена близост, в Белащица и съседните Марково и Брестник, се е увеличило с над 1300 души.

"Големите ни опасения, свързани с кариерите са и намиращите се в близост до тях три каптажа, които ще се използват за водоснабдяването на селото. Взривните дейности и намеренията за разширяване на концесионните площи могат да доведат до пълна загуба на вода от тези източници", каза още кметът на общината.

Министър Андрей Живков изрази подкрепа и обеща да инициира нова среща, която ще бъде съвместна между двете министерства –на енергетиката и на околната среда и водите. На нея ще бъдат поканени представители на община "Родопи" и на Инициативния комитет “Стоп на кариерата в Белащица“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (126):
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
14.02.2023 Отново проверки на кариерите над Белащица! МЕ не установи нарушения
Още новини от Регионални новини:
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).