Отпуснаха над 2.6 милиона за реконструкцията на "Асенова крепост"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:49 / 17.10.2010
2778
Проектът на община Асеновград "Асеновград - свещената порта на Родопите" е одобрен от МРРБ за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Регионално развитие". Проектът ще се финансира по приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма" по схема "Подкрепа на развитието на туристически атракции". Решението на МРРБ е подписано от министър Росен Плевнелиев на 13 октомври 2010 година. Проектът на община Асеновград, който се отнася за Асеновата крепост, е класиран на 7 място с 90,50 точки. Общият бюджет на проекта е 3 231 995 лева, от които безвъзмездната помощ е в размер на 2 665 665 лева. Средствата трябва да бъдат усвоени в рамките на 24 месеца.

Проектът предвижда подобряване инфраструктурата около паметника на културата "Асенова крепост". Това включва реконструкция на пътя до крепостта, разширяване на вече съществуващия паркинг и изграждане на голям информационен център. Подстъпите към църквата и самата крепост ще останат в автентичен вид, като на по-опасните места се обмисля да се монтират парапети, но така, че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата се планира да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център за мероприятия свързани с културата и религията и презентации на самия културен паметник.

"Асенова крепост" е паметник на културата от национално значение и е собственост на Национален институт за паметници на културата /НИПК/ към Министерството на културата. За да реализира проектите си община Асеновград, с решение на Министерски съвет, получи правата за стопанисването на паметника.

Средновековната Асенова крепост се намира на 3 км. южно от Асеновград и е разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. През Средновековието претърпява няколко строителни периода, като най-значителен е този от ХІІІ в., дело на цар Иван Асен ІІ. Най-голямата забележителност на крепостта, останала до наши дни е църквата "Св. Богородица Петричка" /ХІІІ в./. Тя е двуетажна, кръстокуполна, еднокорабна, с широк притвор, над който се издига голяма четвъртита кула. Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи /ХІV в./, запазени отчасти в наоса, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство по нашите земи.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).