ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Отново зачестяват нападенията на мечки в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:29 / 25.08.2010Коментари (1)1700
©
Три шилета изгуби 75-годишният Атанас Стайков, живеещ със стадото си в чепеларската местност Лопоха, на 7 километра от Чепеларе, на разклона за село Богутево. Животните били разкъсани от стръвница, която потрошила обора и нахълтала сред стадото. Мечката изяла едното шиле, останалите две били намерени мъртви от стопанката Тотка на заранта. Жената била останала да пази младите животни в стадото след като съпругът й, Чобан Тасо, откарал овце на мандрата. Тя чула страшните трясъци, с които стръвницата нахлула в имота, но уплашена, не посмяла да излезе да види какво се случва. Успяла само да различи силуета на нападащата мечка в тъмното.

От дълги години възрастното семейство се занимава с отглеждане на добитък и живее в "ранчото" си. Сега са стреснати не толкова от щетите, която специална комисия е описала и според новите нареждания на министър Нона Караджова, се изплащат в съкратени срокове, колкото от възможността стръвницата отново да се завърне. Познавачите на мечите навици знаят, че мечките се връщат на мястото на "местопрестъплението". Защото вече знаят пътя към плячката. Когато са убили повече животни, които не са успели да изядат, ги смятат за свой запас, който идват да си вземат.

През август се увеличиха нападенията на мечки над добитък - пострадаха стопани от Виево, Бориково, Две тополи. Стръвница нахлу в обора на Калоян Соколов в местността Шарков мост между селата Виево и Славейно като отмъкна плячката си, подгонена от кучетата-пазачи. Втора овца остана ранена в стадото. Овчарят Сашо не посмял да излезе от караваната, която обитава.

Две шилета изгуби Салих Паша от смолянското село Бориково в два поредни дни докато прибирал стадото си привечер след паша. На следващата заран намерил само кожата от оглозганото животно. За последните 10 години Рюстем Емин от Две тополи, община Баните, се лиши от над 50 глави едър рогат добитък. Родопчанинът отглежда стадо от родопско късорого говедо от защитения български генофонд, заради което получава евросубсидии за всяко животно, но има ангажимент да увеличава бройките. Малкото селце се намира на 10 километра от Загражден в близост до ловното стопанство "Кормисош".

В буквалния смисъл може да се каже, че мечките тук са повече от жителите на Две тополи. Хората се занимават с планинско животновъдство и няма собственик, който да не е потърпевш от станалото непоносимо съжителство с дивите обитатели на най-големия хищник в Родопите. Само в рамките на 10 дни Ахмед Местан и Реджеп Чители останали с по една овца по-малко, а Сабдула Дикме - с 2 бройки. Октай Местан видял мечка на 50 метра вътре в селото. Самият Рюстем Емин наблюдавал рано сутринта звярът да се разхожда покрай беседката в двора му.

За една седмица преживял две нападения над стадото - една крава била отмъкната. При второто нападение пастирът успял да прогони нападателката, но друга крава била ранена. Съпругата на Емин, когато прибирала животните от паша, съгледала покачена мечка на дърво да си услажда с череши. Хората продължават да живеят в непрекъснат страх кога ли ще се случи поредното нападение над човек.

Тази година ще се запомни с две човешки жертви - една ранена жена и един убит мъж. След нещастните инциденти две мечки бяха отстреляни. Едната със сигурност не бе убийцата от село Кутела. Експертите твърдят, че втората убита мечка е точният екземпляр, създал психозата с агресивното си поведения към човека.

Източник: в. "Марица"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хм,допреди няколко дни бях в югозападната част на Родопа,за около 20-ина дни,но абсолютно нищо не видях,ни мечка,ни дявол,а бях доста далеч от цивилизацията и се разхождах,също доста.А тея тутманици от министерството на околната среда и водите (може да бъркам за името),трябва да направят една кампания в селата в родопския край-к'во аджеба да правим,като ни види Баба Меца?!? :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: