Откриха уникална находка в стара ракла

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:49 / 14.08.2015
3190
Безценни реликви бяха открити в отдавна забравена и неотваряна ракла, съхранявана в кметството на Стрелча. Старият шкаф седял запечатан години наред в помещения до кабинета на градоначалника. Кметът Иван Евстатиев решил да разбере какво има в раклата, след като никой в общината не могъл да му отговори.

Бяхме шокирани и изненадани, твърдят подчинените му, щом пред очите им грейнали пет неизвестни картини на Златю Бояджиев. Пейзажите са подарък на града.

Те са с размери 50 на 55 сантиметра. Рисувани са с маслени бои през 1952-1954 г. когато големият художник е бил на почивка там. Едната творба е наистина уникална, защото е изографисана и от двете страни, което се случва твърде рядко, пише "Стандарт".

В сейфа са открити още и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила през 1976 година от археолога Георги Китов. Има и две маслинови листа и плод от чисто злато. Те пък са част от златен венец, открит случайно през 1959 година до могила в местността Орела. Историци и археолози са на мнение, че изящните изделия са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила.

Кметът на общината Иван Евстатиев вече е говорил с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за включването на прочутата могила в материалното културно наследство на световната организация.


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
След сигналите за насилие във Велинград, прокуратурата се задейст...
Кметът на наводнено село в Карловско: Страхът присъства
Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и от...
Родопската теснолинейка е уникална атракция, може да се заснеме в...
Семейство, което продава череши на борсата в Първенец: Реколтата ...
Емил Кабаиванов: Искаме още 38 000 520 лв.


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).