Отбелязват 150 години от образователното дело в Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:16 / 18.05.2015
1653
В село Крумово, което е част от община Родопи отбелязват 150 години образователно дело. Програмата по случай честванията е наситена. Предвидени са изяви на местни таланти, библионощ, спортен празник. 

През 1865 г. в с. Крумово е открито килийното училище, което поставя началото на образователното дело в селото. Това е повод за голям празник за всички образователни институции в Крумово - ОУ "Христо Ботев", ОДЗ "Снежанка", НЧ "Наука - 1919 г.", като приемници на онова мъничко творение на българския дух, появило се преди 150 години.

Във връзка с отбелязването на годишнината, се създаде инициативен комитет с участието на всички тези институции и под председателството на кмета на с. Крумово - Румяна Самоковарева и подкрепата на кмета на "Родопи" Пламен Спасов

Годишнината ще бъде отбелязана с редица събития, в които активно участие ще вземат децата и учениците, както и настоящите и бивши служители от образователните и културни институции в селото.

Всички те ще бъдат активно ангажирани в честванията, което цели да въвлече и цялото население в атмосферата на големия празник. Знакова проява на честванията ще бъде възстановяването на релефната географска карта на България в двора на училището. 

Същата е изработена от бивши учители през 1965 г., но поради времето и липсата на каквото и да било поддръжка, тя бе полуразрушена и застрашена от пълно изчезване. 

Колективът при ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово взе решение картата да бъде обновена, за което бяха предвидени средства. Благодарение на безвъзмездния труд и усилия на служители от училището, съпричастни жители на селото и дарители, картата бе възстановена в сегашния си вид. 

Тя ще бъде новата гордост не само на училището, но и на всички жители на Крумово. Използването и като нагледно средство в часовете по Роден край, Околен свят, Човекът и обществото, География и икономика и История и цивилизация ще бъде от огромна полза за всички възпитаници на училището. 

Официалното откриване на възобновената географска карта е предвидено да се случи в навечерието на 24-ти май, а именно на 22 май от 17.30 часа в двора на училището. На него са поканени и всички бивши преподаватели в училището и детската градина, както и читалищни дейци.

След откриването, в залата на ОУ "Христо Ботев" е организирана среща на поколенията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).