Осъден кмет сам ще следи за пробацията си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:36 / 03.02.2010
3289
Кметът на садовското село Милево получи присъда от шест месеца пробационен режим заради съставяне на служебен документ с невярно съдържание. Осъденият Никола Мандев ще трябва сам да следи за изпълнението на пробацията си, след като по селата подписването на лицата с пробация се извършва при кмета на селото. Абсурда в обстоятелството отбеляза прокурорът по делото Венелин Савов от асеновградската прокуратура.

Казусът, по който Мандев се изправи пред съда, е отпреди година, когато на ловна вечеринка извън селото се събират местните ловци. Когато групата подпийнала доволно, се разгорял спор и един от присъстващите, Георги Георгиев, реагирал срещу селския кмет, лиснал в лицето му чаша с алкохол и сетне го замерил с пластмасова бутилка от бира по главата. Компанията прекратила сцената, но десетина дни по-късно кметът Мандев издава акт за административна глоба от петстотин лева на Георгиев с аргумент за нарушаване на Наредба 1 на община Садово. Глобата е потвърдена и от кмета на общината. Георгиев обаче решава да обжалва административното наказание, като пред съда се явява свидетел, който е подписан като присъствал при съставянето на акта. Лицето отрича пред Темида да е бил на мястото на актосъставянето. По това дело съдът призна безпрецедентното тройно качество на Мандев - на провокирал инцидента, потърпевш от него и кмет на селото, съставил акта. Все пак санкцията бе редуцирана от петстотин на двеста лева.

Настоях за отвод на съдебния състав в лицето на съдия Стефка Пашова, защото тя е пристрастна, след като същият магистрат вече се бе произнесъл по предишното дело за размера на административната глоба, издадена на Георги Георгиев, каза вчера прокурор Савов. Искът обаче е отхвърлен. Миндев получава присъда пробация и оттук насетне, след обжалване, ще трябва сам да следи за себе си и да се подписва пред себе си. Защото е едновременно осъден и кмет на селото, който води отчет на пробацията по населени места. С присъдата се признава, че Миндев е извършил престъпление, съставяйки документ с невярно съдържание, но не може да бъде свален от поста, защото не се води „осъден". Името на милевския кмет бе замесено и в друго дело, завършило пак с пробация на лице от ромски произход. Ромът получи присъда за купуване на изборни гласове на последните местни избори. Едно от лицата, които е трябвало да е облагодетелства от купуване на вот, бе същият кмет на Милево, припомнят паметливи.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).