Община "Родопи" отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:16 / 14.02.2022
1443
Община "Родопи" отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба. Празникът започва рано сутринта с традиционно шествие, водено от Павел Михайлов, заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев, кметът на селото Любен Радев и председателят на ОбС "Родопи" Георги Цанков.

С хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари се отправиха към местността "Бяло поле", където бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи. Кметът на общината Павел Михайло и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята в масива "Бяло поле" край селото.

Много грозде, берекет и добро вино пожела на лозарите Павел Михайлов, който поля лозите с вино, според традицията и отряза първата лозова пръчка. 

"Празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност", каза Павел Михайлов и пожела на жители и гости на Брестовица да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Брестовичани посрещнаха с аплодисменти думите на Михайлов, че община "Родопи" вече работи по проект за нов площад в центъра на селото.

По-добра година пожела на местните производители и кметът на Брестовица Любен Радев.

Край лозовите масиви в Брестовица бяха още Явор Гечев, съветник на министъра на земеделието и народният представител от 17 МИР Манол Генов, Иванка Петкова, секретар на община "Родопи" и Илина Вутова, заместник-председател на ОбС "Родопи".

Явор Гечев насърчи винопроизводителите, като каза че Програмата за лозаро и винарство предоставя нови възможности за тях. " Виното и лозята по този край на България са хляб, здраве, поминък, семейство. Тук в Брестовица всичко това е по три", каза Гечев и пожела трудът на винарите да даде добри плодове.

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше награждаването на най-добрите майстори на домашно вино, реколта 2021 година. Отличените получиха грамоти за участие и подаръци.

С домашно червено вино и сочни мезета се почерпиха и край масивите в Брестник. Преди обичайното зарязване водосвет за богата реколта отслужи местният свещеник, а специални гости на ритуала бяха заместник-кметът Емилия Иванова и Иванка Петкова, секретар на община "Родопи".

С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята и в селата Цалапица, Кадиево и Марково.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
16.02.2022 Какво се случва с Гришо и Лолита? Не бяха заедно на Свети Валентин
15.02.2022 Дъщерята на Румен Радев избра нетрадиционен начин да отпразнува вчерашния
ден
15.02.2022 Младежите от ГЕРБ проведоха традиционна празнична инициатива
15.02.2022 Пловдивско БМВ зарадва столичани на Св. Валентин
14.02.2022 Какво празнувате тази вечер?
14.02.2022 Деца от ДГ "Мирослава" показаха най-дългото послание за приятелството
Още новини от Регионални новини:
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!
Шест пловдивски села ще имат нови улици
Извънредна ситуация край Пловдив
Страховита буря удари един район на Южна България
Мощна спецоперация на пътя между Пловдив и Пазарджик
Мъж на 50 г. преби 73-годишната си приятелка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).