Община "Родопи" каза "Не" на кариера в землището на Първенец

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:12 / 01.04.2023
1429
Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов се обяви против всички инвестиционни намерения за изграждане на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли на територията на село Първенец. Официалната му позиция беше подкрепена с обща декларация, подписана от общинските съветници на редовно заседание на ОбС "Родопи“.

Повод е постъпило писмо до кмета на общината от председателя на ИК“ НЕ на кариера за добив на пясъци дребни чакъли "Иванчовата чука“ в землището на село Първенец“ с молба за изразяване на позиция чрез предлагане на ОбС "Родопи“ на проекторешение и декларация. Инвестиционното намерение е на фирма "Толи" ЕООД, която иска да добива пясъци и дребни чакъли край Първенец. Вече няколко години инвеститорът не се отказва от намерението си, въпреки недоволството на местните жители.

"За хората от Първенец изграждането на кариера крие редица рискове, а най-често задаваните въпроси са свързани с риск за здравето. За пореден път заявявам категоричната си позиция, че дейности по добив на инертни материали ще повлияят негативно върху поминъка на населението, ще отблъснат инвеститори и ще попречат на развитието на общината за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и като земеделски район. Освен това в концесионната площ попадат общински имоти, както и частни имоти с трайни насаждения“, коментира Михайлов.

Инвестиционното намерение на фирмата е да изгради кариера за добив на пясъци и дребни чакъли в концесионна площ "Иванова чука" върху терен от 210 дка. Разрешение за проучване на зоната има издадено още през 2011 година, а от няколко години собственикът на фирмата настоява за отдаване на концесия за кариера за добив на пясък и чакъл със срок от 35 години.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
28.04.2023 Поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция Пловдив
23.09.2020 Инвеститор спасява Първенец от камионите и от рухване на моста
09.09.2020 Икономически интереси прозират зад противниците на баластриерата в Първенец
25.08.2020 Безопасна баластриера, а не кариера, ще се изгради край Първенец
Още новини от Регионални новини:
Никога повече няма да можем да стигнем с влак от Пловдив до този ...
В Цалапица черешите са 8 лева, в Пловдив се продават на 25 лева, ...
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).