Млади хора от община "Марица" поемат контрола върху местната власт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:38 / 29.06.2015
1715
В продължение на 10 месеца млади хора от община "Марица" ще се обучават как да участват във формирането на политики и вземането на решения съвместно с местната администрация. 

Това стана възможно, след като сдружение Земеделски младежки съюз спечели проект по Програмата за подкрепа на НПО в България, който е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ 2009-2014. Стойността му е над 4700 евро. 

Идеята на проекта е да се създаде организация, която да ангажира активните младежи от неправителствените организации в община "Марица" в това число местните читалища. Желанието на Земеделски младежки съюз е изграждането на работещ механизъм за обществен мониторинг на публичната администрация от страна на неправителствените организации чрез учредяване на "Младежки съвет Марица", заяви мениджърът на проекта Йорданка Змиярова, зам.-председател на организацията. 

Това ще се постигне с провеждане на кръгли маси с участието на Неправителствени организации /НПО/ в община "Марица", осъществяващи дейност в сферата на екологията, на работата с хора в неравностойно положение, както и в областта на интеграцията на ромите. В тях ще бъдат поканени и 19-те читалища като средища на младите хора от общината. 

"Младежки съвет Марица" ще заседава всеки месец, ще провежда мониторинг и ще дава напътствия на местните власти чрез присъствие на негови представители на заседанията на Общински съвет "Марица" и създаването на предложения до местния парламент и до кмета. 

За целта активните младежи от Неправителствените организации в общината ще преминат предварително формално и неформално обучение, за да се запознаят с начина на работа на властите, как могат да извършват гражданско наблюдение върху тях и да предлагат решения на наболели за младежката общност проблеми. 

Младежите от общината ще бъдат подготвени от експерти с дългогодишен опит в сферата на работата с неправителствените организации, публичната администрация и взаимодействието им. В хода на изпълнение на проекта ще бъдат организирани много срещи по населените места, а най-активните 40 младежи ще преминат обучение за "Младежки лидер".

Земеделски младежки съюз като неправителствена организация има за мисия да подпомага младите хора за решаването на проблемите и защита на правата им в градските и селските райони, без разлика на произход, раса и религия; както и да способства за изграждането, организационното, културното и образователно развитие на младите хора като личности и добри граждани на Република България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село
Шофьор: Живея втори живот
Проекти за над 14 милиона лева в община Хисаря
Големи изкушения в богато пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).