Мистични места на 55 км от Пловдив, които трябва да посетите

Автор: Гено Петров
Коментари (0)
17:40 / 22.01.2023
14779
Община Брезово се намира в североизточната част на Пловдивска област с площ 446 кв. км.  Северната граница минава по билото на Сърнена Средна гора, тук са най високите върхове връх Братан -1236м., връх Самодивец и връх Сливово Градище. Колкото се отива по на юг релефът става по-равнинен и прелива в Горно тракийската низина. Общината се състои от един град – Брезово и 15 села.

В последните години множестo мистични мегалитни паметници в района на Брезово привличат туристи от цяла България. Един от най- посещаваните обекти е Люляковото светилище, което се намира на 5 километра след село Бабек. Люляковата гора, в която се намира, дава и наименованието му.

"Люляковото светилище" с т.нар. слънчева стела е двуметров каменен блок, издялан преди хиляди години с математическа прецизност във формата на пламък, насочен на юг. Камъкът съдържа слюда и когато при лятното слънцестоене, слънцето го огрее, той блести по особен начин", споделя пред БНР Радню Шопов от Туристическия център на Брезово.

"Целият район е новооткрит за тракологията. Допреди 12 години никой не знаеше, че тук има мегалити“, казва още той.

"През месец декември 2018 г., докато се разхождахме с мой приятел, попаднахме случайно на "Слънчевата врата“. Тя беше увита в огромен храст. Разчистихме я и се отвори този проход. Ние минахме през него и когато видяхме издялания слънчев диск насреща, буквално онемяхме. На следващата година заведохме проф. Валерия Фол на мястото и тя каза, че това е уникално съоръжение. Траките са вярвали, че човек може да мине от нашия свят към отвъдния през врата, която се отваря в определен ден на годината. По този начин Орфей преминал от единия към другия свят и намерил Евридика“ – разказва Шопов.

Неотдавна бяха открити четири нови мегалита. Първият от тях е недалеч от с.Розовец и носи името "Пещерата на посветените“. Местните го наричат "Кораба“, тъй като едната странична скала стърчи като мачта. Това е огромен мегалит, висок 6 метра, входът му е почти 3 м, а в дълбочина достига 14 м. Отстрани са грунтови скали, а отгоре е захлупено с огромна плоча. Повтаря конструкцията на долмените, които имитират пещери, каквито в този район няма. Следващият новооткрит мегалит е наречен “Лицето“. Той представлява голям овален каменен блок, наподобяващ човешко лице.

Според проф. Фол това е олтарна скала за възлияние.

В землището на с. Свежeн в близост до познатия мегалит "Яйцето на змеицата“ се намират другите другите две открития: Ритуалният кръг “Давам, за да дадеш" е с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове. Според проф. Фол хората, които са вървели по античния път, са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство. Втората находка е “Големият жертвеник", който се намира на около 100 метра северно от “Яйцето на Змеицата". В основната скала, ориентирана изток-запад са издълбани три големи овални жертвени ями с улеи за оттичане.

За мегалитите в Сърнена Средна гора се заговори едва неотдавна, благодарение на проучвателната работа на местни краеведи и траколога проф. Валерия Фол. Благодарение на това сътрудничество става ясно, че Сърнена гора пази свидетелства за една високо развита цивилизация с познания и инженерни умения, които едновременно удивляват, но и поставят много въпроси.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).