Каназирева: Търсим дългосрочно решение на проблемите в Брестовица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:47 / 16.07.2020
4332
Три проблема бяха коментирани по време на срещата на областния управител Дани Каназирева с  жителите  на с. Брестовица. Това са влошеното качество на питейната вода и наличие на манган в нея, системното прекъсване на електрозахранването и проблема със сметосъбирането в населеното място. На срещата, която бе по инициатива на живеещите в селото, присъстваха кметът на община Родопи Павел Михайлов, председателят на ОбС Георги Цанков, кметът на Брестовица Любен Радев, директорът на Басейнова дирекция  Василка Чопкова, представители на  ВиК  и експерти от областна администрация.

По думите на областния управител и трите проблема са на вниманието на експертите, а за решаването лично тя е провела множество срещи с отговорните институции.

"Факт е че има проблем с водата, институциите  сме обединени, на едно мнение сме, че компромис няма да се прави . Решението ще е в полза на хората. Относно качеството на питейната вода в момента е взето временно решение. Нашата цел е да бъде намерено дългосрочно",  заяви Каназирева.

Като областен управител тя ще настоява ВиК или Басейнова дирекция да възложат техническа експертиза от специалист хидрогеохимик, който в двумесечен срок да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата. Според експертите в областта, предполагаемите причини са две. Първо, че манганът е с органичен произход, в резултат на покачване на нивото на реката при помпените станции на ВЕЦ-а край с.Кадиево, където се е образувало заблатяване и гниене. Втората хипотеза е, че манганът е вследствие на естествени процеси.

"Исканата експертиза ще даде отговор на въпроса за причината и ще търсим трайното решение на проблема. Имаме и три варианта за това - чрез регулиране нивото на реката при ВЕЦ-а, чрез изграждане на пречиствателна станция или нови водоизточници", обясни Каназирева.

По повод множеството сигнали в областната администрация и жалби за чести аварии и прекъсване на електричеството в селото, областният управител съобщи на хората, че е провела среща с представители на КЕЦ- Стамболийски. От дружеството са обяснили, че основният проблем е в ел. мрежата, която в 75% е въздушна и се влияе от атмосферните условия, което води до автоматично изключване на тока. Поет е ангажимент за инвестиции още през тази година, които да подобрят надеждността на мрежата.

Относно третият проблем, свързан със сметосъбирането, областният управител обясни на жителите на Брестовица, че тук отговорността е на местната власт и решаването му е в компетентността на Община Родопи.

Областният управител подчерта пред присъстващите в залата , че администрацията е готова да помогне на всяко едно населено място в областта, както с експертиза,  така и с координация с другите държавни институции, а също и с  конкретна помощ при решаване на важните проблеми.

Виж коментарите (1)

Още по темата (61):
30.04.2024 В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
24.04.2024 Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с тази
вода!
24.04.2024 Кметица повежда протест на съселяните си
18.04.2024 Осигурени са 2 225 000 лева за изграждане на довеждащ водопровод в
Брестовица
17.04.2024 До 180 дни в Брестовица би трябвало вече да има качествена питейна вода
17.04.2024 Бунт в пловдивско село!
Още новини от Регионални новини:
Внимавайте: Срутища и огромни паднали камъни вгорчиха пътя на шоф...
Великденски празник за децата на Карлово
Деца от Пловдивско показаха специална техника за боядисване на яй...
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).